De Stripvalies van Mario Boon

Je bent hier:  Home » Nieuws » De Stripvalies van Mario Boon

Heel de zomervakantie, twee maanden lang, geven Vlaamse en Nederlandse stripauteurs u hun zomerse stripleestip mee. Vandaag de striptip van Mario Boon.

‘Fabel van Venetië’ van Hugo Pratt.

Ik beken: ik ben Venetofiel maar da’s niet de enigste reden waarom ik deze strip kies (alhoewel hij in mijn valies zal steken als ik binnenkort naar Venetië ga).

‘Fabel van Venetië’ is Pratt in topvorm waar al zijn interesses in gebundeld worden: esoterie, Venetië, militaire uniformen, geschiedenis en literatuur. Talking Heads afgewisseld met actie waar natuurlijk ook weer een ongezonde portie doden in vallen.

In het kort moet Corto Maltese, de meest afzijdige held van de stripgeschiedenis, op schattenjacht naar een Sleutel van Salomon. Daarbij wordt hij geholpen/gehinderd door literaire figuren, neo-Platonische filosofes, vrijmetselaars, Italiaanse fascisten en Griekse leeuwen.

Een heel zooitje ongeregeld dus, maar Pratt weet de hele schattenjacht op een werkelijk theatrale -in de meest letterlijke betekenis- manier af te ronden in het laatste hoofdstuk. Het is de inventiviteit van dit hoofdstuk dat voor mij de genialiteit van deze strip maakt en die iedereen eens gelezen moet hebben.

Zware kost voor op reis? Bwoh, het mag wel eens, niet?

En anders is de integrale en remasterde uitgave van ‘Guust Flater’ een ideaal alternatief. Humor op de grafische hoogste plank!

Mario Boon (1974), tekende ondermeer de ‘X!nk’-strips, ‘Texas Strangers’ (voor de Amerikaanse stripmarkt) en schreef het scenario voor de ‘Zornik’-strip (getekend door Freek van Haagen). Hij was en is een van de bezielers van de stripwebsite Pulp Deluxe. In september 2011 verschijnt van zijn tekenhand ‘Mon en Tuur’, een stripreeks voor de eerste lezers (scenario Pieter van Oudheusden). 
 
 Nog meer tips voor uw stripvalies vindt u hier.