Strip Turnhout


‘Goedele’ censureert erotische stripklassieker

Uit de erotische stripklassieker van de Italiaanse grootmeester Milo Manara ‘Het spel’, die de lezers van het magazine ’Goedele’ mits toeleg van 6,90 euro kunnen aankopen, blijken drie pagina’s verdwenen te zijn en vervangen door schetsen en tekeningen die niets met het verhaal te maken hebben. Dat meldt de krant De Morgen. De redactie van Goedele reageert met een kort persbericht waarin duidelijk werd gesteld dat de drie pagina’s uit het boek verwijderd waren in samenspraak met de auteur.

“Het is een scène met pedofiele en incestueuze taferelen, en dat konden we niet maken”, aldus hoofdredacteur Danny Illegems in De Morgen. “Vreemd genoeg lijken die beelden nu schokkender dan toen het werk in 1983 uitkwam. We hebben deze herdruk met instemming van Manara uitgebracht. Hij vertelde ons dat de Lage Landen zonder al te veel ophef reageerden bij de eerste editie ervan in 1984, maar dat het in Italië wel negatieve reacties veroorzaakte.” Bij Goedele maken ze er ook geen geheim van dat de strip niet volledig is. In het begin van het album wordt uitgelegd dat er drie pagina’s vervangen werden vanwege de gevoelige aard van het originele werk. Volgens hoofdredacteur Illegems is er dan ook geen sprake van censuur. “Het originele album is natuurlijk ook nog voor de echte stripliefhebber bij de stripwinkel beschikbaar, maar voor een actueel magazine als Goedele kon het niet”, legt hij uit. “Ik weet het, dat is ironisch, want deze Goedele is voor de rest tamelijk expliciet.” Het zomernummer van het lifestyle en personality magazine rond mediafiguur en psychologe Goedele Liekens behandelt onderwerpen als grote geslachten, Tokio Toyboys, seks en testosterontherapie. 

7 July 2011, 10:11 admin
Sluit

Stripgids Nummer 5!

Met een dik katern over leven en werk van Charel Cambré, strips uit Tsjechië, welzijn en de dekolonisatie van de strip. En nog véél meer.

180 pagina’s leesplezier, vanaf midden juni overal te verkrijgen.

Wil je het helemaal makkelijk maken? Neem dan een abonnement. Dan valt jouw exemplaar netjes in de bus en mis je geen enkel nummer.

Met een abonnement krijg je bovendien fijne verrassingen. Je leest het goed, verrassingen – meervoud.


Ontdek hier ons onweerstaanbare aanbod Naar de startpagina