Strip Turnhout


Jommekeshuis geopend in Koksijde

Het vissershuis van Jef Nys' grootvader in 'Jommeke 166 - De Mandoline van Caroline' uit 1992.

In Koksijde is het Jommekeshuis geopend. Jef Nys, de in 2009 overleden geestelijke vader van Jommeke, bracht een groot deel van zijn jeugd door in het vissershuisje van zijn grootvader Carolus Nys gelegen in de kunstgemeente. Het voormalige vissershuisje is nu omgebouwd tot een klein museum waarin de bezoeker wordt rondgeleid door Jommeke en zijn bekende papegaai.

Het vissershuisje bevindt zich in de Tulpenlaan, in de wijk Martenoom. Hendrik Nys, de vader van Jef, werd er in 1889 geboren en hij zou er blijven tot hij gemobiliseerd werd voor de Eerste Wereldoorlog. Nadien verhuisde hij naar Antwerpen waar hij als sassenier aan de slag kon gaan, hij trouwde en kreeg vier kinderen. Waaronder Jef Nys, de man die Vlaanderen later ‘Jommeke’ zou schenken. Hendriks twee zussen, Melanie en Mathilde, trouwden met stoere IJslandvaarders en Mathilde bleef met haar man Isidoor in het vissershuisje wonen. Neefje Jef bracht ettelijke zomervakanties door bij zijn oom Isidoor. De gemeente Koksijde kocht het goed bewaarde en beschermde huisje in 2003 aan en restaureerde het als erfgoedmuseum. In het Jommekeshuis is er aandacht voor voor Jef Nys, Jommeke zelf, het leven in Koksijde en de visserij in Koksijde.

19 July 2011, 14:04 admin
Sluit

Stripgids Nummer 6!

Met artikels over 20 jaar uitgeverij Bries, de (schrikwekkende) ontlezing bij pubers, de kijk van Zidrou op de jongste lichting aan St-Lukas Brussel afgestudeerde stripmakers, het beeld van ouderen in de strip, een kijk op 60 jaar avonturen van de Rode Ridder, de comeback van de ‘X-Men’, strips op Instagram, de jarige ‘Billie & Bollie’, een stevig dossier over de Italiaanse strip, een interview met Ulli Lust én een daverend katern van en met Serge Baeken. Er is ook nieuw werk van Steven Dupré, Céline Hudréaux, Gwen Stok, Sam Peeters en het debuut van Dieter De Schutter. En nog véél meer.

180 pagina’s leesplezier, vanaf eind oktober overal te verkrijgen.

Wil je het helemaal makkelijk maken? Neem dan een abonnement. Dan valt jouw exemplaar netjes in de bus en mis je geen enkel nummer.

Met een abonnement krijg je bovendien fijne verrassingen. Je leest het goed, verrassingen – meervoud.


Ontdek hier ons onweerstaanbare aanbod Naar de startpagina