Strip Turnhout


Expo Turnhouts stadstekenaar Lectrr in het Speelkaartenmuseum

Napole Olm, een van de bekendste Turnhoutse Olmen?

Gisteren opende in het Nationaal Museum van de Speelkaart in Turnhout de expo ‘De Turnhoutse Olmen: mythe of werkelijkheid?’. De tentoonstelling, die nog tot 29 januari 2012 te bezichtigen is, geeft naast antwoorden over wie of wat de Olmen zijn, ook een overzicht van de 10-jarige carrière van Lectrr, de stadstekenaar van Turnhout in 2011.

“Op zoek naar inspiratie wandelde ik door Turnhout en viel mijn oog op het cultuurhuis de Warande, dat ze momenteel volop aan het verbouwen zijn”, vertelt Lectrr. “In de kelders van de Warande ontdekte ik een gat in de muur waar ik mijn hoofd net in kon steken. En dat deed ik dan ook. (lacht) Het is daar dat ik voor het eerst oog in oog kwam te staan met het witte dwergvolkje dat zich Olmen noemt. Sinds toen hebben de Olmen zich verspreid over heel de stad en nemen ze het roer hier helemaal in handen.” Of dit nu goed is voor de Turnhoutse bevolking is nog even afwachten. “De Olmen zijn eigenlijk verantwoordelijk voor alles wat verkeerd loopt in Turnhout”, legt de Turnhoutse stadstekenaar uit. “Dus als het nu ergens fout loopt in de stad is dat niet de schuld van de burgemeester of de organisatoren van een of ander stripfestival maar zitten die dekselse Olmen er voor iets tussen.”

De Olmen hebben het ondertussen geschopt tot mascotte van het Strip Turnhout-festival, dat op 9, 10 en 11 december doorgaat. “Een mascotte is pas een echte mascotte als het langer dan 1 festival meegaat”, aldus Koen Van Rompaey, algemeen directeur van Strip Turnhout vzw. “Maar volgens mij zitten we met de Olmen van Lectrr gebeiteld. De mascotte is immers nu al prominent in het straatbeeld aanwezig. Naast de spandoeken, banners en affiches siert onze mascotte nu ook de liftkoker van de Turnhoutse bibliotheek. De kleurrijke zuil aan de bibliotheek is overigens ook van de hand van Lectrr.”  Dat de tentoonstelling van de stadstekenaar in het Turnhoutse Speelkaartenmuseum doorgaat, mag ondertussen al een traditie genoemd worden. Lectrr is al de vijfde stadstekenaar op rij die te gast is in het museum. Een traditie die volgend jaar zeker zal worden verdergezet.

Van 3 december tot en met 29 januari 2012, Nationaal Museum van de Speelkaart, Druivenstraat 18, Turnhout. De toegang is gratis tijdens het festivalweekend. Daarna betalend, meer info via www.tram41.be.

3 December 2011, 15:50 admin
Sluit

Stripgids Nummer 5!

Met een dik katern over leven en werk van Charel Cambré, strips uit Tsjechië, welzijn en de dekolonisatie van de strip. En nog véél meer.

180 pagina’s leesplezier, vanaf midden juni overal te verkrijgen.

Wil je het helemaal makkelijk maken? Neem dan een abonnement. Dan valt jouw exemplaar netjes in de bus en mis je geen enkel nummer.

Met een abonnement krijg je bovendien fijne verrassingen. Je leest het goed, verrassingen – meervoud.


Ontdek hier ons onweerstaanbare aanbod Naar de startpagina