Strip Turnhout


Recensie

De ideale man (Clowes)

Het is met de boeken van Daniel Clowes als met de films van Woody Allen: het zijn niet altijd zijn beste films die het leukst zijn om naar te kijken. Op dezelfde manier is ‘De ideale man’ niet Clowes’ beste boek. Dat blijft tot nader order het verfilmde ‘Ghost World’, of misschien ‘David Boring’, zo u wil. Schitterende strips, maar ze hebben niet die bijna vrolijke luchtigheid die dit boek wel heeft – en die er zo’n prettige leeservaring van maken. ‘De ideale man’ zou je met wat goede wil een romantische komedie kunnen noemen. Het brengt het verhaal van een wat uit de hand lopende blind date tussen twee mensen die enigszins teleurgesteld zijn in het leven en de liefde (toch genuine Clowes, dus). Maar het wordt nergens echt zwaar op de hand, en de argeloze lezer zal het boek uiteindelijk toch vrij opgewekt dichtslaan. Dat de strip in eerste instantie als feuilleton voor The New York Times werd gemaakt, waarbij een tekenaar doorgaans toch wat meer inspanningen moet leveren om zijn lezer bij de les te houden, is ook meegenomen. (MG)

Daniel Clowes
‘De ideale man’, Oog&Blik/De Bezige Bij, 80 blz., €19,90.
***

2 February 2012, 15:46 admin
Sluit

Stripgids Nummer 6!

Met artikels over 20 jaar uitgeverij Bries, de (schrikwekkende) ontlezing bij pubers, de kijk van Zidrou op de jongste lichting aan St-Lukas Brussel afgestudeerde stripmakers, het beeld van ouderen in de strip, een kijk op 60 jaar avonturen van de Rode Ridder, de comeback van de ‘X-Men’, strips op Instagram, de jarige ‘Billie & Bollie’, een stevig dossier over de Italiaanse strip, een interview met Ulli Lust én een daverend katern van en met Serge Baeken. Er is ook nieuw werk van Steven Dupré, Céline Hudréaux, Gwen Stok, Sam Peeters en het debuut van Dieter De Schutter. En nog véél meer.

180 pagina’s leesplezier, vanaf eind oktober overal te verkrijgen.

Wil je het helemaal makkelijk maken? Neem dan een abonnement. Dan valt jouw exemplaar netjes in de bus en mis je geen enkel nummer.

Met een abonnement krijg je bovendien fijne verrassingen. Je leest het goed, verrassingen – meervoud.


Ontdek hier ons onweerstaanbare aanbod Naar de startpagina