Strip Turnhout


Recensie

De ideale man (Clowes)

Het is met de boeken van Daniel Clowes als met de films van Woody Allen: het zijn niet altijd zijn beste films die het leukst zijn om naar te kijken. Op dezelfde manier is ‘De ideale man’ niet Clowes’ beste boek. Dat blijft tot nader order het verfilmde ‘Ghost World’, of misschien ‘David Boring’, zo u wil. Schitterende strips, maar ze hebben niet die bijna vrolijke luchtigheid die dit boek wel heeft – en die er zo’n prettige leeservaring van maken. ‘De ideale man’ zou je met wat goede wil een romantische komedie kunnen noemen. Het brengt het verhaal van een wat uit de hand lopende blind date tussen twee mensen die enigszins teleurgesteld zijn in het leven en de liefde (toch genuine Clowes, dus). Maar het wordt nergens echt zwaar op de hand, en de argeloze lezer zal het boek uiteindelijk toch vrij opgewekt dichtslaan. Dat de strip in eerste instantie als feuilleton voor The New York Times werd gemaakt, waarbij een tekenaar doorgaans toch wat meer inspanningen moet leveren om zijn lezer bij de les te houden, is ook meegenomen. (MG)

Daniel Clowes
‘De ideale man’, Oog&Blik/De Bezige Bij, 80 blz., €19,90.
***

2 February 2012, 15:46 admin
Sluit

Stripgids Nummer 5!

Met een dik katern over leven en werk van Charel Cambré, strips uit Tsjechië, welzijn en de dekolonisatie van de strip. En nog véél meer.

180 pagina’s leesplezier, vanaf midden juni overal te verkrijgen.

Wil je het helemaal makkelijk maken? Neem dan een abonnement. Dan valt jouw exemplaar netjes in de bus en mis je geen enkel nummer.

Met een abonnement krijg je bovendien fijne verrassingen. Je leest het goed, verrassingen – meervoud.


Ontdek hier ons onweerstaanbare aanbod Naar de startpagina