Strip Turnhout


Recensie

Medz Yeghern. Het Grote Kwaad (Cossi)

Uitgeverij Silvester heeft de Italiaanse strip ontdekt. Sinds ze pulpheld Dylan Dog tot leven wekten in een vertaalde versie, stroomden er al heel wat, vaak journalistiek geïnspireerde strips door tot in onze boekhandels. ‘Medz Yeghern’ van Paolo Cossi is de meest recente aanvulling in Silvesters catalogus. In eigen land is Cossi al bijna tien jaar een populair auteur van graphic novels. Hij schuwt daarbij de gevoelige actualiteit niet.

In ‘Medz Yeghern’ staat de Armeense genocide door de Ottomanen in 1916-1917 centraal, in een onverbloemde stijl. Zonder kleur en met starre figuren zet hij de gruweldaden in de verf aan de hand van historische uitgangspunten. De onmenselijkheid van deze genocide wordt daarbij uitdrukkelijk benadrukt, met een eindeloze opeenvolging van gruweldaden. Daardoor boet het album toch een groot deel aan geloofwaardigheid in. In een historisch geïnspireerd album dat een duidelijke boodschap wil brengen, zou wat meer nuance echter zeker op zijn plaats zijn.

De tekeningen van Paolo Cossi passen in het rijtje van eerdere Italianen: functioneel maar nergens geïnspireerd of eigenzinnig. Het resultaat is een album dat een belangrijke episode uit de moderne geschiedenis aan de vergetelheid ontrukt. Toch bleven wij na het lezen enigszins onbevredigd achter. Een complex probleem als genocide heeft wellicht wat meer nodig dan een vlot getekende opsomming van gruweldaden. (MB)

Paolo Cossi
‘Medz Yeghern. Het Grote Kwaad’, Silvester, 144 blz., €19,95.
**

3 February 2012, 15:17 admin
Sluit

Stripgids Nummer 6!

Met artikels over 20 jaar uitgeverij Bries, de (schrikwekkende) ontlezing bij pubers, de kijk van Zidrou op de jongste lichting aan St-Lukas Brussel afgestudeerde stripmakers, het beeld van ouderen in de strip, een kijk op 60 jaar avonturen van de Rode Ridder, de comeback van de ‘X-Men’, strips op Instagram, de jarige ‘Billie & Bollie’, een stevig dossier over de Italiaanse strip, een interview met Ulli Lust én een daverend katern van en met Serge Baeken. Er is ook nieuw werk van Steven Dupré, Céline Hudréaux, Gwen Stok, Sam Peeters en het debuut van Dieter De Schutter. En nog véél meer.

180 pagina’s leesplezier, vanaf eind oktober overal te verkrijgen.

Wil je het helemaal makkelijk maken? Neem dan een abonnement. Dan valt jouw exemplaar netjes in de bus en mis je geen enkel nummer.

Met een abonnement krijg je bovendien fijne verrassingen. Je leest het goed, verrassingen – meervoud.


Ontdek hier ons onweerstaanbare aanbod Naar de startpagina