Strip Turnhout


Recensie

Vergeten jungle: Het sidderende eiland (Mazel)

Uitgeverij Arcadia nam nog eens een diepe duik in de striparchieven en vergast ons weer op twee verloren ‘pareltjes’. Van de reeks ‘Ramtamtam en Kierikieli’ (later omgedoopt tot ‘Vergeten jungle’) verschenen tussen 1979 en 1987 tien delen. De mini-Tarzan Kaloem en zijn sidekick, de gorilla Kong, beleefden een aantal avonturen die mettertijd steeds fantastischer (lees ook: ongeloofwaardiger) werden. Waarom dit album nog nooit een Nederlandse vertaling kreeg, laat zich al snel raden: de vertelling is zo over-the-top dat zelfs de doelgroep van 9- tot 12-jarigen deze beker aan zich voorbij zal laten gaan. Hoewel Cauvin zich steeds een grootmeester toonde in het creëren van populaire humoristische strips, heeft de man hier serieus de pedalen verloren en het magisch-realistische slapstickscenario dat hij hier aflevert, is echt tenenkrommend slecht. Tekenaar Mazel weet gelukkig nog wat actie in het verhaal te brengen, maar haalt nergens het niveau van de mooie covertekening.

Als rechtgeaard stripliefhebber juichen we een initiatief als Arcadia-archief natuurlijk toe. Jammer genoeg hebben we al enkele keren moeten constateren dat een aantal archiefstukken de tand des tijds niet hebben doorstaan. Een meer rigoureuze selectie of wat extra duiding in de albums zelf, zouden hier duidelijk een meerwaarde kunnen betekenen. (MS)

Luc Maezelle (Mazel) & Raoul Cauvin
‘Vergeten jungle: Het sidderende eiland’, Arcadia, 48 blz., €19,95.
**

3 February 2012, 15:58 admin
Sluit

Stripgids Nummer 6!

Met artikels over 20 jaar uitgeverij Bries, de (schrikwekkende) ontlezing bij pubers, de kijk van Zidrou op de jongste lichting aan St-Lukas Brussel afgestudeerde stripmakers, het beeld van ouderen in de strip, een kijk op 60 jaar avonturen van de Rode Ridder, de comeback van de ‘X-Men’, strips op Instagram, de jarige ‘Billie & Bollie’, een stevig dossier over de Italiaanse strip, een interview met Ulli Lust én een daverend katern van en met Serge Baeken. Er is ook nieuw werk van Steven Dupré, Céline Hudréaux, Gwen Stok, Sam Peeters en het debuut van Dieter De Schutter. En nog véél meer.

180 pagina’s leesplezier, vanaf eind oktober overal te verkrijgen.

Wil je het helemaal makkelijk maken? Neem dan een abonnement. Dan valt jouw exemplaar netjes in de bus en mis je geen enkel nummer.

Met een abonnement krijg je bovendien fijne verrassingen. Je leest het goed, verrassingen – meervoud.


Ontdek hier ons onweerstaanbare aanbod Naar de startpagina