Strip Turnhout


Recensie

Grand Prix 2: Rosemeyer (Marvano)

Het lijkt er sterk op dat de Vlaamse stripmaker Marvano met de trilogie ‘Grand Prix’, waarvan ‘Rosemeyer’ het tweede deel is, zijn magnum opus aan het maken is. En dat wil wat zeggen, want de man heeft met ‘De eeuwige oorlog’ en ‘Berlijn’ toch al minstens twee hoogtepunten uit de Vlaamse stripgeschiedenis op zijn palmares staan.

‘Grand Prix’ valt te omschrijven als docufictie, een verzonnen verhaal dat gestoeld is op research en dat waargebeurde feiten en historische personages bij het verhaal betrekt. Marvano gebruikt de racerij van de jaren ’30 (waarin de Duitsers opgang maakte met hun zilvergrijze racewagens, de Zilverpijlen) als een microcosmos waarin hij de grote gebeurtenissen en conflicten van die tijd in geconcentreerde vorm laat plaatsvinden. Het levert een complex en intrigerend verhaal op, dat van de lezer aandacht vergt (herlees in ieder geval het eerste deel voor u aan ‘Rosemeyer’ begint) maar dat ook ruimschoots voldoening schenkt voor wie die inspanning wil leveren. ‘Grand Prix’ is spannend, goed onderbouwd, erg goed verteld en leest als een trein, nu ja, als een Zilverpijl. Het is ambitieus, en maakt zijn ambities waar. (TH)

Marvano
‘Grand Prix 2: Rosemeyer’, Dargaud, 62 blz., €13,95.
****
 

 

2 February 2012, 14:52 admin
Sluit

Stripgids Nummer 5!

Met een dik katern over leven en werk van Charel Cambré, strips uit Tsjechië, welzijn en de dekolonisatie van de strip. En nog véél meer.

180 pagina’s leesplezier, vanaf midden juni overal te verkrijgen.

Wil je het helemaal makkelijk maken? Neem dan een abonnement. Dan valt jouw exemplaar netjes in de bus en mis je geen enkel nummer.

Met een abonnement krijg je bovendien fijne verrassingen. Je leest het goed, verrassingen – meervoud.


Ontdek hier ons onweerstaanbare aanbod Naar de startpagina