Jean Giraud/Moebius overleden

Je bent hier:  Home » Nieuws » Jean Giraud/Moebius overleden

Jean Giraud, ook bekend onder het pseudoniem Moebius, is vanochtend in een ziekenhuis in Parijs overleden. De Franse tekenaar, vooral bekend van de westernreeks ‘Blueberry’, werd 73 en leed al een paar jaar aan kanker.

Giraud leerde de stijl van de Waalse tekenaar Jijé (Joseph Gillain, 1914-1980), aan wiens reeks ‘Jerry Spring’ (een western die in het weekblad Robbedoes verscheen) hij een tijd lang meewerkte. In het Franse stripblad Pilote begon hij in 1963 zijn eigen westernreeks ‘Fort Navajo’, waarvoor Jean-Michel Charlier, één van de stichters van het blad, de scenario’s schreef. De reeks, die al gauw de naam van zijn hoofdpersonage ‘Blueberry’ zou gaan dragen, brak door bij een groot en breed publiek. Zeker toen de strip vanaf 1965 ook in albumvorm verscheen. De faam van de reeks, die tot op vandaag loopt (net als de spin-off ‘De jonge jaren van Blueberry’), bleef groeien. In de jaren ’80 verscheen de strip nog een tijdje in het snel ter ziele gegane weekblad Wham! (uitgegeven door de Duitse Springer-groep), daarna werd het een strip die vooral in albumvorm goed verkocht. Na de dood van Jean-Michel Charlier schreef Giraud zelf de scenario’s.

Eind jaren ’60 begon Jean Giraud ook steeds meer te experimenteren, in die mate dat hij dat werk voortaan onder pseudoniem uitbracht: hij koos daarvoor de naam Moebius, naar de Duitse wiskundige met dezelfde naam. Als Moebius publiceerde hij onder meer het sciencefiction-epos ‘De Incal’, naar een scenario van filmmaker en schrijver Alejandro Jodorowsky. In de loop der jaren zou hij onder meer samenwerken met Stan Lee en Jiro Taniguchi. Hij verleende ook zijn medewerking aan films als ‘Tron’, ‘Willow’, ‘The Abyss’, ‘Alien’ en ‘The Fifth Element’, vooral als decorontwerper.

Met Jean Giraud sterft één van de belangrijkste en invloedrijkste Franse stripmakers van de twintigste eeuw.