Strip Turnhout


Recensie

Heroïc (Tillieux)

De jonggestorven Waalse tekenaar en scenarist Maurice Tillieux (1921-1978) heeft altijd wat in de schaduw gestaan van generatiegenoten als Franquin (‘Guust Flater’, ‘Robbedoes’), Morris (‘Lucky Luke’) of Peyo (‘De Smurfen’). Dat is niet helemaal terecht, want met Guus Slim maakte hij een van de beste stripreeksen die ooit in het weekblad Robbedoes hebben gestaan. Het album ‘De verdronken wagen’ scoort hoog in onze lijst van beste strips aller tijden. Door het prachtige tekenwerk van Tillieux, maar ook door het meesterlijke scenario.

De Parijse galeriehouder Daniel Maghen heeft zich tot doel gesteld de reputatie van Tillieux wat op te krikken (om daarna origineel werk van diens hand op de markt te brengen, ongetwijfeld). Hij doet dat onder meer met dit prachtige kunstboek over het werk van de Waalse stripmaker. Aan de hand van schetsen, tekeningen, onuitgegeven strips en fragmenten uit interviews met de meester wordt een indrukwekkend overzicht van zijn carrière gegeven. Pittig geprijsd, maar zijn geld meer dan waard voor liefhebbers van een van de grootste Belgische stripmakers van na de Tweede Wereldoorlog. (TH)


Vincent Odin (red.)
‘Heroïc: Maurice Tillieux’,
Daniel Maghen, 372 blz., €59. (Franstalig)
*****

5 April 2012, 11:57 admin
Sluit

Stripgids Nummer 6!

Met artikels over 20 jaar uitgeverij Bries, de (schrikwekkende) ontlezing bij pubers, de kijk van Zidrou op de jongste lichting aan St-Lukas Brussel afgestudeerde stripmakers, het beeld van ouderen in de strip, een kijk op 60 jaar avonturen van de Rode Ridder, de comeback van de ‘X-Men’, strips op Instagram, de jarige ‘Billie & Bollie’, een stevig dossier over de Italiaanse strip, een interview met Ulli Lust én een daverend katern van en met Serge Baeken. Er is ook nieuw werk van Steven Dupré, Céline Hudréaux, Gwen Stok, Sam Peeters en het debuut van Dieter De Schutter. En nog véél meer.

180 pagina’s leesplezier, vanaf eind oktober overal te verkrijgen.

Wil je het helemaal makkelijk maken? Neem dan een abonnement. Dan valt jouw exemplaar netjes in de bus en mis je geen enkel nummer.

Met een abonnement krijg je bovendien fijne verrassingen. Je leest het goed, verrassingen – meervoud.


Ontdek hier ons onweerstaanbare aanbod Naar de startpagina