Strip Turnhout


Recensie

Julia & Roem (Bilal)

Er was een tijd dat ik reikhalzend uitkeek naar elk nieuw boek getekend door Enki Bilal. Dat was, moet ik er meteen bij vertellen, in de tijd dat hij nog met scenaristen werkte. Albums als ‘De falangisten van de Zwarte Orde’ en ‘De Jacht’ horen voor mij nog steeds bij de beste strips ooit gemaakt. Grafisch is Bilal nog steeds een supertalent, dat altijd nieuwe wegen is blijven zoeken. Ook narratief, in de verhalen die hij sindsdien zelf is gaan schrijven, zocht hij die nieuwe wegen op. Maar als verteller is Bilal allesbehalve een genie. De voorbij twintig jaar vroeg ik me bij het lezen van zijn strips daardoor iets te vaak af: ‘Waar heeft deze meneer het in godsnaam over?’

Bij ‘Animal’z’, het eerste boek van wat een trilogie moet worden, leek het twee jaar geleden iets beter te gaan. Een verhaal gesitueerd in een postapocalyptische wereld waar het niet echt goed toeven is. Toegegeven, alle blikken die werden geworpen waren op zijn minst ‘onheilszwanger’ te noemen, de dialogen waren als vanouds gezwollen. Maar op een of andere vreemde manier werkte het wél. Bij ‘Julia & Roem’, het tweede deel van de trilogie, doet het dat niet meer. Bilal meet zich hier met Shakespeare, door wiens ‘Romeo & Julia’ hij zich hier heel nadrukkelijk liet inspireren. Hij ontleende er zelfs een deel van zijn dialogen aan. Een pedante oefening, die hij allerminst tot een goed einde brengt. Het resultaat is, ondanks Bilals nog steeds verbluffende tekentalent, potsierlijk. (TH)


Enki Bilal
‘Julia & Roem’,
Casterman, 96 blz., €18.
**

5 April 2012, 11:41 admin
Sluit

Stripgids Nummer 6!

Met artikels over 20 jaar uitgeverij Bries, de (schrikwekkende) ontlezing bij pubers, de kijk van Zidrou op de jongste lichting aan St-Lukas Brussel afgestudeerde stripmakers, het beeld van ouderen in de strip, een kijk op 60 jaar avonturen van de Rode Ridder, de comeback van de ‘X-Men’, strips op Instagram, de jarige ‘Billie & Bollie’, een stevig dossier over de Italiaanse strip, een interview met Ulli Lust én een daverend katern van en met Serge Baeken. Er is ook nieuw werk van Steven Dupré, Céline Hudréaux, Gwen Stok, Sam Peeters en het debuut van Dieter De Schutter. En nog véél meer.

180 pagina’s leesplezier, vanaf eind oktober overal te verkrijgen.

Wil je het helemaal makkelijk maken? Neem dan een abonnement. Dan valt jouw exemplaar netjes in de bus en mis je geen enkel nummer.

Met een abonnement krijg je bovendien fijne verrassingen. Je leest het goed, verrassingen – meervoud.


Ontdek hier ons onweerstaanbare aanbod Naar de startpagina