Strip Turnhout


Recensie

Bakelandt 22: het raadsel van Amsterdam (Leemans)

‘Bakelandt’, de stripreeks die eind jaren ’70 werd opgestart door tekenaar Hec Leemans (die vandaag hoge ogen gooit met ‘FC De Kampioenen) en wijlen scenarist Daniël Jansens, was een realistische strip die elke dag in de krant stond – een verschijnsel dat ondertussen nagenoeg verdwenen is. De krantenfeuilletons lijken definitief verdrongen te zijn door de soaps op de televisie. Je zou van ‘Bakelandt’ kunnen zeggen dat de reeks wat te lang heeft gelopen (de laatste verhalen misten wat urgentie), maar in de eerste jaren was het zonder meer één van de beste Vlaamse krantenstrips van dat moment, met een veel vrijere geest dan wat op dat moment gangbaar was. Nu Standaard Uitgeverij de verhalen van indertijd in ingekleurde versie uitgeeft (nog vier te gaan), krijgt een nieuwe generatie de kans om de strip te leren kennen. En voor de liefhebbers: Rooie Zita ziet er hier heel wat bloter uit dan in de zwartwitversie van weleer. (ZS)


Hec Leemans
‘Bakelandt 22: Het raadsel van Amsterdam’,
Standaard Uitgeverij, 46 blz., €5,25
***

5 April 2012, 12:03 admin
Sluit

Stripgids Nummer 6!

Met artikels over 20 jaar uitgeverij Bries, de (schrikwekkende) ontlezing bij pubers, de kijk van Zidrou op de jongste lichting aan St-Lukas Brussel afgestudeerde stripmakers, het beeld van ouderen in de strip, een kijk op 60 jaar avonturen van de Rode Ridder, de comeback van de ‘X-Men’, strips op Instagram, de jarige ‘Billie & Bollie’, een stevig dossier over de Italiaanse strip, een interview met Ulli Lust én een daverend katern van en met Serge Baeken. Er is ook nieuw werk van Steven Dupré, Céline Hudréaux, Gwen Stok, Sam Peeters en het debuut van Dieter De Schutter. En nog véél meer.

180 pagina’s leesplezier, vanaf eind oktober overal te verkrijgen.

Wil je het helemaal makkelijk maken? Neem dan een abonnement. Dan valt jouw exemplaar netjes in de bus en mis je geen enkel nummer.

Met een abonnement krijg je bovendien fijne verrassingen. Je leest het goed, verrassingen – meervoud.


Ontdek hier ons onweerstaanbare aanbod Naar de startpagina