Strip Turnhout


Recensie

Kuifje – De zwarte rotsen (Hergé)

Wie vat wil krijgen op het genie van Hergé moet natuurlijk de albums van Kuifje lezen. Maar wie alleen de reguliere reeks kent, doet er goed aan ook de oorspronkelijke zwart-wit versie van de verhalen, zoals die in de Brusselse krant Le Vingtième Siècle verschenen, tot zich te nemen. De gelegenheid is er nu, want Casterman brengt die verhalen nu op handzaam klein formaat en gunstig geprijsd in beeldige boekjes op de markt.

In ‘De zwarte rotsen’ zie je nog onversneden (later werden de tekeningen drukker en voller) waar precies het genie van Hergé zich manifesteert: in de manier waarop hij de bevindingen van het modernisme van de jaren ’20 en ‘30 in het beeldverhaal introduceert. In elke tekening gaat hij op zoek naar de juiste lijn op de juiste plaats, in een poging om van elk beeld een strakke en compacte compositie, een sterk beeld te maken – het is geen toeval dat Hergé ook zo’n goed afficheontwerper was. Over de compositie van de verhalen, over de manier waarop de tekeningen mekaar opvolgen, hebben we dan nog niks gezegd. (TH)


Hergé
kuifje – ‘De zwarte rotsen’ (facsimile),
Casterman, 128 blz., €15.
*****

5 April 2012, 11:37 admin
Sluit

Stripgids Nummer 6!

Met artikels over 20 jaar uitgeverij Bries, de (schrikwekkende) ontlezing bij pubers, de kijk van Zidrou op de jongste lichting aan St-Lukas Brussel afgestudeerde stripmakers, het beeld van ouderen in de strip, een kijk op 60 jaar avonturen van de Rode Ridder, de comeback van de ‘X-Men’, strips op Instagram, de jarige ‘Billie & Bollie’, een stevig dossier over de Italiaanse strip, een interview met Ulli Lust én een daverend katern van en met Serge Baeken. Er is ook nieuw werk van Steven Dupré, Céline Hudréaux, Gwen Stok, Sam Peeters en het debuut van Dieter De Schutter. En nog véél meer.

180 pagina’s leesplezier, vanaf eind oktober overal te verkrijgen.

Wil je het helemaal makkelijk maken? Neem dan een abonnement. Dan valt jouw exemplaar netjes in de bus en mis je geen enkel nummer.

Met een abonnement krijg je bovendien fijne verrassingen. Je leest het goed, verrassingen – meervoud.


Ontdek hier ons onweerstaanbare aanbod Naar de startpagina