Strip Turnhout


Recensie

Batman: de terugkeer van de Dark Knight (Miller)

‘Batman: de terugkeer van de Dark Knight’ van Frank Miller (bijgestaan door tekenaar Klaus Janson en inkleurster Lynn Varley, met wie hij toen getrouwd was) zette in 1986 de wereld van de Amerikaanse superheldenstrip overhoop. In het boek, dat vier losse comics bundelde, wordt een Bruce Wayne van middelbare leeftijd opgevoerd – op een moment dat hij al tien jaar lang zijn Batman-kostuum in de kast heeft hangen. Omdat de misdaad in Gotham City welig tiert, besluit hij om zijn oude rol terug op te nemen. Hij komt, in een ondertussen zwaar gemediatiseerde wereld, frontaal in botsing met het plaatselijke politiekorps en met de Amerikaanse president, die opvallende gelijkenissen vertoont met good old Ronald Reagan. ‘De terugkeer van de Dark Knight’, nu als één van de laatste titels opnieuw op de Nederlandstalige markt gebracht door De Vliegende Hollander, geldt als een klassieker van de Amerikaanse superheldenstrip. De strip was erg invloedrijk (ook op de Batmanverfilmingen die zouden volgen), al ziet hij er ondertussen, mede door de erg drukke paginalayout met veel tekst, toch al wat gedateerd uit. (TH)


Frank Miller e.a.
‘Batman: de terugkeer van de Dark Knight’,
De Vliegende Hollander, 224 blz., €17,50.
***

5 April 2012, 11:55 admin
Sluit

Stripgids Nummer 6!

Met artikels over 20 jaar uitgeverij Bries, de (schrikwekkende) ontlezing bij pubers, de kijk van Zidrou op de jongste lichting aan St-Lukas Brussel afgestudeerde stripmakers, het beeld van ouderen in de strip, een kijk op 60 jaar avonturen van de Rode Ridder, de comeback van de ‘X-Men’, strips op Instagram, de jarige ‘Billie & Bollie’, een stevig dossier over de Italiaanse strip, een interview met Ulli Lust én een daverend katern van en met Serge Baeken. Er is ook nieuw werk van Steven Dupré, Céline Hudréaux, Gwen Stok, Sam Peeters en het debuut van Dieter De Schutter. En nog véél meer.

180 pagina’s leesplezier, vanaf eind oktober overal te verkrijgen.

Wil je het helemaal makkelijk maken? Neem dan een abonnement. Dan valt jouw exemplaar netjes in de bus en mis je geen enkel nummer.

Met een abonnement krijg je bovendien fijne verrassingen. Je leest het goed, verrassingen – meervoud.


Ontdek hier ons onweerstaanbare aanbod Naar de startpagina