Strip Turnhout


Recensie

De sluipschutter (Tardi & Manchette)

De Franse tekenaar Jacques Tardi geldt nog steeds als een van de allergrootste stripmakers van zijn generatie. In onze contreien brak hij in de jaren ’80 door toen zijn strips werden voorgepubliceerd in het maandblad Wordt Vervolgd, en sindsdien wordt nagenoeg al zijn werk vertaald. Zijn obsessies zijn ondertussen dan ook genoegzaam bekend bij het Nederlandstalige publiek: de Eerste Wereldoorlog, het Parijs van het einde van de negentiende eeuw én de hard-boiled detective version française. ‘De sluipschutter’ is de recentste loot in die laatste categorie.

Voor het scenario baseerde Tardi zich opnieuw op een roman van thrillerschrijver Patrick Manchette (1942-1993). Manchette schreef indertijd het scenario van het album ‘Griffu’ voor Tardi, en ook het album ‘Kleine West Coast blues’ (uit 2006) was op een van zijn romans gebaseerd. Opnieuw levert Tardi een met veel vaart vertelde thriller af, tegen de achtergrond van het Frankrijk en het Parijs van de jaren ’70, een stad die Tardi als geen ander in beeld kan brengen. (TH)


Tardi & Manchette
‘De sluipschutter’,
Oog&Blik/De Bezige Bij, 102 blz., €17,90.
****

5 April 2012, 12:13 admin
Sluit

Stripgids Nummer 6!

Met artikels over 20 jaar uitgeverij Bries, de (schrikwekkende) ontlezing bij pubers, de kijk van Zidrou op de jongste lichting aan St-Lukas Brussel afgestudeerde stripmakers, het beeld van ouderen in de strip, een kijk op 60 jaar avonturen van de Rode Ridder, de comeback van de ‘X-Men’, strips op Instagram, de jarige ‘Billie & Bollie’, een stevig dossier over de Italiaanse strip, een interview met Ulli Lust én een daverend katern van en met Serge Baeken. Er is ook nieuw werk van Steven Dupré, Céline Hudréaux, Gwen Stok, Sam Peeters en het debuut van Dieter De Schutter. En nog véél meer.

180 pagina’s leesplezier, vanaf eind oktober overal te verkrijgen.

Wil je het helemaal makkelijk maken? Neem dan een abonnement. Dan valt jouw exemplaar netjes in de bus en mis je geen enkel nummer.

Met een abonnement krijg je bovendien fijne verrassingen. Je leest het goed, verrassingen – meervoud.


Ontdek hier ons onweerstaanbare aanbod Naar de startpagina