Strip Turnhout


Recensie

Castro (Kleist)

Op papier is het wellicht een slecht idee: nog bij leven een biografie schrijven van een dictator, laat staan een getekende biografie. Een dictator die de macht aan het einde van zijn leven wel heeft afgestaan aan zijn broer, dat wel, maar dat maakt op zich weinig verschil. Reinhard Kleist deed het toch. De Duitser maakte eerder internationaal furore met ‘I see a darkness’, een uitstekende stripbiografie van Johnny Cash. En hij slaagt ook in dit Cubaanse avontuur met onderscheiding.

Het vertelstandpunt waarvoor hij gekozen heeft zorgt aanvankelijk voor verbazing: het verhaal van Castro wordt verteld door een (fictieve) Duitse fotograaf die eind jaren ’50 naar Cuba komt en er blijft hangen (de liefde, uiteraard). Naarmate het verhaal vordert, blijkt dit hem in staat te stellen om ook de desintegratie van de Cubaanse maatschappij onder het bewind van Castro in beeld te brengen. Bovendien liet Kleist zich bijstaan door de Duitse Castro-biograaf Volker Skierka, die nauwlettend op de historische accuraatheid heeft toegezien. Een voorbeeld van een stripbiografie. (ZS)


Reinhard Kleist
‘Castro’,
Silvester, 288 blz., €19,95.
****

5 April 2012, 11:40 admin
Sluit

Stripgids Nummer 6!

Met artikels over 20 jaar uitgeverij Bries, de (schrikwekkende) ontlezing bij pubers, de kijk van Zidrou op de jongste lichting aan St-Lukas Brussel afgestudeerde stripmakers, het beeld van ouderen in de strip, een kijk op 60 jaar avonturen van de Rode Ridder, de comeback van de ‘X-Men’, strips op Instagram, de jarige ‘Billie & Bollie’, een stevig dossier over de Italiaanse strip, een interview met Ulli Lust én een daverend katern van en met Serge Baeken. Er is ook nieuw werk van Steven Dupré, Céline Hudréaux, Gwen Stok, Sam Peeters en het debuut van Dieter De Schutter. En nog véél meer.

180 pagina’s leesplezier, vanaf eind oktober overal te verkrijgen.

Wil je het helemaal makkelijk maken? Neem dan een abonnement. Dan valt jouw exemplaar netjes in de bus en mis je geen enkel nummer.

Met een abonnement krijg je bovendien fijne verrassingen. Je leest het goed, verrassingen – meervoud.


Ontdek hier ons onweerstaanbare aanbod Naar de startpagina