Strip Turnhout


Recensie

Hedendaagse legendes (Bilal & Christin)

Wie vandaag een originele tekening van Enki Bilal aan de muur wil hangen, moet daarvoor fors in de buidel tasten. Zijn tekeningen zijn dan ook vaak klaar om in te kaderen, en van ’s mans vakmanschap moet niemand nog overtuigd worden. Wie de strips die hij vandaag maakt probeert te lezen, komt van een iets kalere kermis thuis. Verder dan wat ijl, vaak esoterisch gezwets komt hij niet meer.

Dat was ooit anders. Bijvoorbeeld in de tijd dat hij met scenarist Pierre Christin samenwerkte. ‘Hedendaagse legendes’ bundelt drie boeken die de twee tussen 1975 en 1977 maakten: ‘Het dorpje dat ging vliegen’, ‘Het schip van steen’ en ‘De onbestaande stad’. Verhalen die het midden houden tussen sciencefiction, stadsverhalen en sociaal-realisme. Sommige tekeningen van Bilal zijn zonder meer verbluffend, en je ziet hoe de twee zich stilaan warm liepen voor ‘De Falangisten van de Zwarte Orde’ en ‘De Jacht’, de twee beste strips die ze een paar jaar later samen zouden maken. (TH)


Enki Bilal en Pierre Christin
‘Hedendaagse legendes’,
Casterman, 176 blz., €29,95.
***

8 May 2012, 17:17 admin
Sluit

Stripgids Nummer 6!

Met artikels over 20 jaar uitgeverij Bries, de (schrikwekkende) ontlezing bij pubers, de kijk van Zidrou op de jongste lichting aan St-Lukas Brussel afgestudeerde stripmakers, het beeld van ouderen in de strip, een kijk op 60 jaar avonturen van de Rode Ridder, de comeback van de ‘X-Men’, strips op Instagram, de jarige ‘Billie & Bollie’, een stevig dossier over de Italiaanse strip, een interview met Ulli Lust én een daverend katern van en met Serge Baeken. Er is ook nieuw werk van Steven Dupré, Céline Hudréaux, Gwen Stok, Sam Peeters en het debuut van Dieter De Schutter. En nog véél meer.

180 pagina’s leesplezier, vanaf eind oktober overal te verkrijgen.

Wil je het helemaal makkelijk maken? Neem dan een abonnement. Dan valt jouw exemplaar netjes in de bus en mis je geen enkel nummer.

Met een abonnement krijg je bovendien fijne verrassingen. Je leest het goed, verrassingen – meervoud.


Ontdek hier ons onweerstaanbare aanbod Naar de startpagina