Strip Turnhout


Recensie

Hedendaagse legendes (Bilal & Christin)

Wie vandaag een originele tekening van Enki Bilal aan de muur wil hangen, moet daarvoor fors in de buidel tasten. Zijn tekeningen zijn dan ook vaak klaar om in te kaderen, en van ’s mans vakmanschap moet niemand nog overtuigd worden. Wie de strips die hij vandaag maakt probeert te lezen, komt van een iets kalere kermis thuis. Verder dan wat ijl, vaak esoterisch gezwets komt hij niet meer.

Dat was ooit anders. Bijvoorbeeld in de tijd dat hij met scenarist Pierre Christin samenwerkte. ‘Hedendaagse legendes’ bundelt drie boeken die de twee tussen 1975 en 1977 maakten: ‘Het dorpje dat ging vliegen’, ‘Het schip van steen’ en ‘De onbestaande stad’. Verhalen die het midden houden tussen sciencefiction, stadsverhalen en sociaal-realisme. Sommige tekeningen van Bilal zijn zonder meer verbluffend, en je ziet hoe de twee zich stilaan warm liepen voor ‘De Falangisten van de Zwarte Orde’ en ‘De Jacht’, de twee beste strips die ze een paar jaar later samen zouden maken. (TH)


Enki Bilal en Pierre Christin
‘Hedendaagse legendes’,
Casterman, 176 blz., €29,95.
***

8 May 2012, 17:17 admin
Sluit

Stripgids Nummer 5!

Met een dik katern over leven en werk van Charel Cambré, strips uit Tsjechië, welzijn en de dekolonisatie van de strip. En nog véél meer.

180 pagina’s leesplezier, vanaf midden juni overal te verkrijgen.

Wil je het helemaal makkelijk maken? Neem dan een abonnement. Dan valt jouw exemplaar netjes in de bus en mis je geen enkel nummer.

Met een abonnement krijg je bovendien fijne verrassingen. Je leest het goed, verrassingen – meervoud.


Ontdek hier ons onweerstaanbare aanbod Naar de startpagina