Strip Turnhout


Recensie

Sibylline, 1965-1969 (Macherot)

Raymond Macherot stond binnen de groep rond het weekblad Robbedoes altijd wat in de schaduw van Peyo, Morris, Franquin en Roba. Ten onrechte, want de strips die hij voor het blad maakte behoren tot de beste strips die ooit in ons land werden gemaakt.

‘Snoesje’ (in het Frans ‘Sibylline’) maakte Macherot nadat hij de ploeg van uitgever Raymond Leblanc en diens weekblad Kuifje verliet, daarbij succesvolle reeksen als ‘Clifton’ en ‘Chlorophyl’ achterlatend. ‘Snoesje’, dat Casterman nu in Franstalige integrales op de markt brengt, lag helemaal in het verlengde van ‘Chlorophyl’ – al was het misschien net een tikkeltje zachter en poëtischer. Ook hier staan twee muisjes centraal, en is het een bijzonder boosaardige rat die het op hun hachje voorzien heeft. Ook na bijna vijftig jaar heet ‘Sybilline’/’Snoesje’ nog niks van zijn frisheid verloren. De scenario’s zitten erg goed in mekaar en zijn grappig, en vooral: Macherot was een fantastisch tekenaar. Wie van de dierenverhalen van Toon Tellegen houdt, moet deze strip zeker eens proberen. (TH)


Raymond Macherot
‘Sibylline, 1965-1969’,
Casterman, 224 blz., €25. (Franstalig)
*****

10 July 2012, 13:16 admin
Sluit

Stripgids Nummer 5!

Met een dik katern over leven en werk van Charel Cambré, strips uit Tsjechië, welzijn en de dekolonisatie van de strip. En nog véél meer.

180 pagina’s leesplezier, vanaf midden juni overal te verkrijgen.

Wil je het helemaal makkelijk maken? Neem dan een abonnement. Dan valt jouw exemplaar netjes in de bus en mis je geen enkel nummer.

Met een abonnement krijg je bovendien fijne verrassingen. Je leest het goed, verrassingen – meervoud.


Ontdek hier ons onweerstaanbare aanbod Naar de startpagina