Strip Turnhout


Recensie

Jari et le Champion (Reding)

Toen we in Barcelona de grootste stripwinkel van de stad binnenwandelden, botsten we op stapels van een nieuwe Spaanse uitgave van ‘Ronnie Hansen’, een strip die in de jaren ’70 en ‘80 in ons land werd gemaakt door Raymond Reding (1920-1999). “Een van de grote klassieken van het Europese beeldverhaal”, had de Catalaanse striphandelaar er in grote letters boven gehangen. Vreemd toch, dachten wij nog, dat Reding hier nog steeds zo wordt geteld terwijl hij bij ons nagenoeg vergeten lijkt. Uiteraard zal het er ook wel mee te maken hebben dat Ronnie Hansen, de protagonist in de naar hem genoemde reeks, bij Barcelona voetbalde. Maar toch.

Met een mooie heruitgave van drie albums uit de reeks ‘Jari’ geeft Le Lombard Reding nu toch een klein beetje eerherstel. Reding maakte voor hij met ‘Ronnie Hansen’ begon een hele reeks sportstrips voor het weekblad Kuifje, met ‘Vincent Larcher’ als bekendste serie. ‘Jari’ speelde zich af in het internationale tenniscircuit, en heeft dezelfde soms wat naïeve charme die ook de eerste albums van ‘Michel Vaillant’ typeert. Geen wonder dat Reding en zijn vriend en collega Jean Graton (maker van ‘Michel Vaillant’) mekaars personages opvoerden in hun strips. Vooral voer voor nostalgici naar de hoogdagen van het weekblad Kuifje, deze mooie heruitgave. (TH)


Raymond Reding
‘Jari et le Champion’, Le Lombard, 168 blz., €18. (Franstalig)
***

16 July 2012, 12:29 admin
Sluit

Stripgids Nummer 6!

Met artikels over 20 jaar uitgeverij Bries, de (schrikwekkende) ontlezing bij pubers, de kijk van Zidrou op de jongste lichting aan St-Lukas Brussel afgestudeerde stripmakers, het beeld van ouderen in de strip, een kijk op 60 jaar avonturen van de Rode Ridder, de comeback van de ‘X-Men’, strips op Instagram, de jarige ‘Billie & Bollie’, een stevig dossier over de Italiaanse strip, een interview met Ulli Lust én een daverend katern van en met Serge Baeken. Er is ook nieuw werk van Steven Dupré, Céline Hudréaux, Gwen Stok, Sam Peeters en het debuut van Dieter De Schutter. En nog véél meer.

180 pagina’s leesplezier, vanaf eind oktober overal te verkrijgen.

Wil je het helemaal makkelijk maken? Neem dan een abonnement. Dan valt jouw exemplaar netjes in de bus en mis je geen enkel nummer.

Met een abonnement krijg je bovendien fijne verrassingen. Je leest het goed, verrassingen – meervoud.


Ontdek hier ons onweerstaanbare aanbod Naar de startpagina