Strip Turnhout


Recensie

L’état de la bande dessinée: Vive la crise? (Peeters)

De jaarlijkse zomeruniversiteit van Angoulême, waarbij vier dagen lang van gedachten gewisseld wordt over een actueel onderwerp uit de wereld van de strip, vond in 2008 plaats onder de titel ‘Vive la crise?’, en probeerde de economische situatie van vooral de Franstalige strip in kaart te brengen. Dat gebeurde met bijdragen van uitgevers, journalisten, verdelers en stripmakers, waaronder klinkende namen als Lewis Trondheim, Benoît Peeters, Emile Bravo en Charles Berberian.

Belangrijkste probleem waar uitgevers, verdelers en handelaars mee geconfronteerd worden is de jaarlijkse stijging van het aantal titels. In 1995 zochten 650 Franstalige strips een weg naar de lezer. In 2007 waren dat er al 5.000, bij 254 verschillende uitgevers. Dat heeft onverwachte gevolgen. Er is in de winkel minder plaats voor oudere titels, zodat die ook minder verkopen. Terwijl de klassieke Frans-Belgische uitgevers als Casterman of Dupuis tien jaar geleden nog tot 70% van hun omzet draaiden met hun backcatalogue, moeten ze steeds meer leunen op de verkoop van nieuwe titels. Met het uitbrengen van integrales proberen ze met die verschuiving op een creatieve manier om te gaan. Benoît Peeters vraagt zich bovendien af waarom de strip niet zoiets kent als de livre de poche, die uitgevers uit het reguliere circuit flink wat omzet oplevert, en de lezer in staat stelt op een goedkope manier lectuur in huis te halen.

Het valt allemaal best mee, is de uiteindelijke conclusie. Al blijkt ook in Frankrijk steeds vaker de distributie een probleem te vormen. De uiteenzetting van medewerkers van Harmonia Mundi, een platenfirma/distributeur die ook een netwerk voor boekdistributie heeft opgezet, toont aan dat er wel nog steeds creactieve oplossingen te bedenken zijn.

Op zijn beste momenten biedt dit boek een interessante inkijk in de gang van zaken in vooral de Franstalige stripsector. Als geheel is het teveel een opeenvolging van visies en meningen, die een synthese en wat samenhang mist. (TH)


Benoît Peeters e.a.
‘L’état de la bande dessinée: Vive la crise?’, Les Impressions Nouvelles, 224 blz., €19,50. (Franstalig)
**

16 July 2012, 12:49 admin
Sluit

Stripgids Nummer 6!

Met artikels over 20 jaar uitgeverij Bries, de (schrikwekkende) ontlezing bij pubers, de kijk van Zidrou op de jongste lichting aan St-Lukas Brussel afgestudeerde stripmakers, het beeld van ouderen in de strip, een kijk op 60 jaar avonturen van de Rode Ridder, de comeback van de ‘X-Men’, strips op Instagram, de jarige ‘Billie & Bollie’, een stevig dossier over de Italiaanse strip, een interview met Ulli Lust én een daverend katern van en met Serge Baeken. Er is ook nieuw werk van Steven Dupré, Céline Hudréaux, Gwen Stok, Sam Peeters en het debuut van Dieter De Schutter. En nog véél meer.

180 pagina’s leesplezier, vanaf eind oktober overal te verkrijgen.

Wil je het helemaal makkelijk maken? Neem dan een abonnement. Dan valt jouw exemplaar netjes in de bus en mis je geen enkel nummer.

Met een abonnement krijg je bovendien fijne verrassingen. Je leest het goed, verrassingen – meervoud.


Ontdek hier ons onweerstaanbare aanbod Naar de startpagina