Strip Turnhout


Recensie

Zahra’s Paradise (Amir & Khalil)

‘Zahra’s Paradise’ is een strip met een merkwaardige ontstaansgeschiedenis. De striproman werd in eerste instantie gemaakt als een vervolgverhaal op een getekende blog en wel tijdens de bloedige onlusten in Iran in de nasleep van de presidentsverkiezingen van juni 2009. Amir en Khalil (pseudoniemen, uiteraard) doen het ‘op ware feiten gebaseerde’ maar gefictionaliseerde relaas van een ‘dwaze moeder’ die in het onstuimige Teheran van die dagen op zoek gaat naar haar in het gewoel verdwenen zoon. Er zijn steeds meer aanwijzingen dat hij werd meegenomen door de veiligheidsdiensten, en niet zal terugkeren. De islamitische republiek blijkt ontaard in een repressieve dictatuur.

‘Zahra’s Paradise’ is in de eerste plaats een politiek boek dat wil overtuigen, inclusief uitgebreid dossier achteraan. Het maakt niet zozeer indruk met verhaal en plot, als wel met de heel directe gedrevenheid van het verhaal: het is duidelijk dat de makers het hebben over een realiteit waar ze elke dag middenin zitten. (TH)


Amir & Khalil
‘Zahra’s Paradise’,
Casterman, 272 blz., €17,50.
***

9 July 2012, 19:21 admin
Sluit

Stripgids Nummer 6!

Met artikels over 20 jaar uitgeverij Bries, de (schrikwekkende) ontlezing bij pubers, de kijk van Zidrou op de jongste lichting aan St-Lukas Brussel afgestudeerde stripmakers, het beeld van ouderen in de strip, een kijk op 60 jaar avonturen van de Rode Ridder, de comeback van de ‘X-Men’, strips op Instagram, de jarige ‘Billie & Bollie’, een stevig dossier over de Italiaanse strip, een interview met Ulli Lust én een daverend katern van en met Serge Baeken. Er is ook nieuw werk van Steven Dupré, Céline Hudréaux, Gwen Stok, Sam Peeters en het debuut van Dieter De Schutter. En nog véél meer.

180 pagina’s leesplezier, vanaf eind oktober overal te verkrijgen.

Wil je het helemaal makkelijk maken? Neem dan een abonnement. Dan valt jouw exemplaar netjes in de bus en mis je geen enkel nummer.

Met een abonnement krijg je bovendien fijne verrassingen. Je leest het goed, verrassingen – meervoud.


Ontdek hier ons onweerstaanbare aanbod Naar de startpagina