Strip Turnhout


Recensie

Zahra’s Paradise (Amir & Khalil)

‘Zahra’s Paradise’ is een strip met een merkwaardige ontstaansgeschiedenis. De striproman werd in eerste instantie gemaakt als een vervolgverhaal op een getekende blog en wel tijdens de bloedige onlusten in Iran in de nasleep van de presidentsverkiezingen van juni 2009. Amir en Khalil (pseudoniemen, uiteraard) doen het ‘op ware feiten gebaseerde’ maar gefictionaliseerde relaas van een ‘dwaze moeder’ die in het onstuimige Teheran van die dagen op zoek gaat naar haar in het gewoel verdwenen zoon. Er zijn steeds meer aanwijzingen dat hij werd meegenomen door de veiligheidsdiensten, en niet zal terugkeren. De islamitische republiek blijkt ontaard in een repressieve dictatuur.

‘Zahra’s Paradise’ is in de eerste plaats een politiek boek dat wil overtuigen, inclusief uitgebreid dossier achteraan. Het maakt niet zozeer indruk met verhaal en plot, als wel met de heel directe gedrevenheid van het verhaal: het is duidelijk dat de makers het hebben over een realiteit waar ze elke dag middenin zitten. (TH)


Amir & Khalil
‘Zahra’s Paradise’,
Casterman, 272 blz., €17,50.
***

9 July 2012, 19:21 admin
Sluit

Stripgids Nummer 5!

Met een dik katern over leven en werk van Charel Cambré, strips uit Tsjechië, welzijn en de dekolonisatie van de strip. En nog véél meer.

180 pagina’s leesplezier, vanaf midden juni overal te verkrijgen.

Wil je het helemaal makkelijk maken? Neem dan een abonnement. Dan valt jouw exemplaar netjes in de bus en mis je geen enkel nummer.

Met een abonnement krijg je bovendien fijne verrassingen. Je leest het goed, verrassingen – meervoud.


Ontdek hier ons onweerstaanbare aanbod Naar de startpagina