Strip Turnhout


Recensie

MetaMaus (Spiegelman & Chute)

Er zijn weinig strips waarover zoveel is gezegd en geschreven als over ‘Maus’, de klassieke striproman over de Holocaust van Art Spiegelman. Wellicht om er voor eens en voor altijd van af te zijn, neemt Spiegelman in dit boek zelf het woord, en vertelt in interviews met academica Hillary Chute, en aan de hand van archiefmateriaal, schetsen en foto’s, over de ontstaansgeschiedenis van het boek. Op een bijgeleverde DVD staat bovendien ook nog eens een schat aan achtergrondinformatie.

Er zijn weinig tekenaars die zo bevlogen en onderbouwd over hun vak kunnen praten. Dit prachtig vormgeven en rijk geïllustreerde boek is daarom verplichte kost voor studenten en iedereen die inzicht wil krijgen in de ontstaansgeschiedenis van een striproman. Spiegelman komt er uit naar voor als obsessief en perfectionistisch, maar na 300 blz. is ook de lezer ervan overtuigd dat die twee eigenschappen veel hebben bijgedragen aan de kwaliteit van ‘Maus’. (TH)


Art Spiegelman (& Hillary Chute),
‘MetaMaus’,
Oog&Blik/De Bezige Bij, 300 blz., €39,90.
****

9 July 2012, 20:34 admin
Sluit

Stripgids Nummer 6!

Met artikels over 20 jaar uitgeverij Bries, de (schrikwekkende) ontlezing bij pubers, de kijk van Zidrou op de jongste lichting aan St-Lukas Brussel afgestudeerde stripmakers, het beeld van ouderen in de strip, een kijk op 60 jaar avonturen van de Rode Ridder, de comeback van de ‘X-Men’, strips op Instagram, de jarige ‘Billie & Bollie’, een stevig dossier over de Italiaanse strip, een interview met Ulli Lust én een daverend katern van en met Serge Baeken. Er is ook nieuw werk van Steven Dupré, Céline Hudréaux, Gwen Stok, Sam Peeters en het debuut van Dieter De Schutter. En nog véél meer.

180 pagina’s leesplezier, vanaf eind oktober overal te verkrijgen.

Wil je het helemaal makkelijk maken? Neem dan een abonnement. Dan valt jouw exemplaar netjes in de bus en mis je geen enkel nummer.

Met een abonnement krijg je bovendien fijne verrassingen. Je leest het goed, verrassingen – meervoud.


Ontdek hier ons onweerstaanbare aanbod Naar de startpagina