Strip Turnhout


Recensie

MetaMaus (Spiegelman & Chute)

Er zijn weinig strips waarover zoveel is gezegd en geschreven als over ‘Maus’, de klassieke striproman over de Holocaust van Art Spiegelman. Wellicht om er voor eens en voor altijd van af te zijn, neemt Spiegelman in dit boek zelf het woord, en vertelt in interviews met academica Hillary Chute, en aan de hand van archiefmateriaal, schetsen en foto’s, over de ontstaansgeschiedenis van het boek. Op een bijgeleverde DVD staat bovendien ook nog eens een schat aan achtergrondinformatie.

Er zijn weinig tekenaars die zo bevlogen en onderbouwd over hun vak kunnen praten. Dit prachtig vormgeven en rijk geïllustreerde boek is daarom verplichte kost voor studenten en iedereen die inzicht wil krijgen in de ontstaansgeschiedenis van een striproman. Spiegelman komt er uit naar voor als obsessief en perfectionistisch, maar na 300 blz. is ook de lezer ervan overtuigd dat die twee eigenschappen veel hebben bijgedragen aan de kwaliteit van ‘Maus’. (TH)


Art Spiegelman (& Hillary Chute),
‘MetaMaus’,
Oog&Blik/De Bezige Bij, 300 blz., €39,90.
****

9 July 2012, 20:34 admin
Sluit

Stripgids Nummer 5!

Met een dik katern over leven en werk van Charel Cambré, strips uit Tsjechië, welzijn en de dekolonisatie van de strip. En nog véél meer.

180 pagina’s leesplezier, vanaf midden juni overal te verkrijgen.

Wil je het helemaal makkelijk maken? Neem dan een abonnement. Dan valt jouw exemplaar netjes in de bus en mis je geen enkel nummer.

Met een abonnement krijg je bovendien fijne verrassingen. Je leest het goed, verrassingen – meervoud.


Ontdek hier ons onweerstaanbare aanbod Naar de startpagina