Strip Turnhout


Recensie

De lens van Spinoza (Beekes)

Met ‘De lens van Spinoza’ wil de Amsterdamse stripmaker Jaron Beekes een introductie leveren bij leven en werk van Benedictus (Baruch) de Spinoza (1632-1677)– wellicht de bekendste filosoof die Nederland ooit gehad heeft. Het tekenwerk is aan de eenvoudige kant, maar efficiënt, terwijl Beekes zich vooral een goed verteller betoont. Meer dan een introductie kan zo’n strip uiteraard niet bieden, maar Beekes lijkt in dat verband alvast de juiste keuzes gemaakt te hebben. De veelvuldige conflicten in het leven van Spinoza (onder andere met de joodse gemeenschap van Amsterdam) krijgen veel plaats toegemeten, terwijl ook zijn opvattingen in korte vorm behandeld worden. Daarmee is ‘De lens van Spinoza’ wat het wil zijn: een getekende, gedramatiseerde inleiding bij een filosoof. (TH)


Jaron Beekes
‘De lens van Spinoza’,
Oog&Blik/De Bezige Bij, 160 blz., €17,50. 
***

10 July 2012, 13:00 admin
Sluit

Stripgids Nummer 6!

Met artikels over 20 jaar uitgeverij Bries, de (schrikwekkende) ontlezing bij pubers, de kijk van Zidrou op de jongste lichting aan St-Lukas Brussel afgestudeerde stripmakers, het beeld van ouderen in de strip, een kijk op 60 jaar avonturen van de Rode Ridder, de comeback van de ‘X-Men’, strips op Instagram, de jarige ‘Billie & Bollie’, een stevig dossier over de Italiaanse strip, een interview met Ulli Lust én een daverend katern van en met Serge Baeken. Er is ook nieuw werk van Steven Dupré, Céline Hudréaux, Gwen Stok, Sam Peeters en het debuut van Dieter De Schutter. En nog véél meer.

180 pagina’s leesplezier, vanaf eind oktober overal te verkrijgen.

Wil je het helemaal makkelijk maken? Neem dan een abonnement. Dan valt jouw exemplaar netjes in de bus en mis je geen enkel nummer.

Met een abonnement krijg je bovendien fijne verrassingen. Je leest het goed, verrassingen – meervoud.


Ontdek hier ons onweerstaanbare aanbod Naar de startpagina