Strip Turnhout


Recensie

Parker 1: De jager (Stark & Cooke)

Film noir-achtige gangsterstrips, het blijkt een populair genre, want geregeld verschijnt er weer een resem striptitels die in het genre thuishoren. Vooralsnog overtreft De jager ze allemaal. Darwyn Cooke is een Amerikaans stripmaker die vooral bekend is omdat hij ‘The Spirit’, de klassieke strip van Will Eisner, opnieuw tot leven mocht wekken. De Jager is een bewerking van een roman die Donald Westlake publiceerde onder het pseudoniem Richard Stark. Een, u raadt het al, vrij traditionele hard-boiled misdaadroman over een op wraak beluste gangster, Parker. Maar wat Cooke er mee doet is verbluffend. Het verhaal speelt zich in de jaren ’50 af, en Cooke gebruikt alleen technieken die in die tijd beschikbaar waren. Hij werkt in zwart-wit, met slechts één steunkleur (hij gebruikt er waterverf voor). Het levert een uiterst leesbare genreoefening op waar de fifties van af druipen. Mooi! (TH)


Richard Stark & Darwyn Cooke
‘Parker 1: De jager’,
Blloan/Ballon Media, 146 blz., €19,95.
****

10 July 2012, 12:35 admin
Sluit

Stripgids Nummer 5!

Met een dik katern over leven en werk van Charel Cambré, strips uit Tsjechië, welzijn en de dekolonisatie van de strip. En nog véél meer.

180 pagina’s leesplezier, vanaf midden juni overal te verkrijgen.

Wil je het helemaal makkelijk maken? Neem dan een abonnement. Dan valt jouw exemplaar netjes in de bus en mis je geen enkel nummer.

Met een abonnement krijg je bovendien fijne verrassingen. Je leest het goed, verrassingen – meervoud.


Ontdek hier ons onweerstaanbare aanbod Naar de startpagina