Strip Turnhout


Recensie

De vliegenkoning 1: Hallorave (Mezzo & Pirus)

De Nederlandse uitgeverij Sherpa vierde hun twintigste verjaardag met een uitgebreid uitgaveprogramma. Het eerste deel van ‘De Vliegenkoning’ van het Franse duo Mezzo en Pirus beet de spits af. Twee auteurs waarvan Sherpa (dat ruimschoots heeft bewezen een hoge artistieke standaard aan te houden) eerder al ‘Mickey Mickey’ en ‘Twee killers’ in vertaling uitbracht.

‘De vliegenkoning’ speelt zich in Frankrijk af, maar voor de rest ademt alles aan deze strip Amerika. Grafisch ligt het boek helemaal in de lijn van Charles Burns, terwijl het ook inhoudelijk aansluit bij de zich in voorsteden afspelende romans die de voorbije 15 jaar de toon aangaven binnen de Amerikaanse literatuur. ‘Hallorave’ bevat kortverhalen die de sfeer van Raymond Carver uitademen, met dezelfde personages die in de verschillende verhalen terugkomen.

In 2006 won dit boek tijdens het stripfestival van Angoulême de prijs voor het beste scenario. Het boek is inderdaad vakkundig gemaakt, maar voor wie volgt wat er in de VS gebeurt, had misschien op iets meer oorspronkelijkheid gerekend. Al zei een niet eens zo beroemd blueszanger daar ooit over: ‘Beter een goeie cover dan een slecht eigen nummer.’ (TH)


Mezzo & Pirus
‘De vliegenkoning 1: Hallorave’, Sherpa, 64 blz., €19,95.
***

16 July 2012, 12:38 admin
Sluit

Stripgids Nummer 6!

Met artikels over 20 jaar uitgeverij Bries, de (schrikwekkende) ontlezing bij pubers, de kijk van Zidrou op de jongste lichting aan St-Lukas Brussel afgestudeerde stripmakers, het beeld van ouderen in de strip, een kijk op 60 jaar avonturen van de Rode Ridder, de comeback van de ‘X-Men’, strips op Instagram, de jarige ‘Billie & Bollie’, een stevig dossier over de Italiaanse strip, een interview met Ulli Lust én een daverend katern van en met Serge Baeken. Er is ook nieuw werk van Steven Dupré, Céline Hudréaux, Gwen Stok, Sam Peeters en het debuut van Dieter De Schutter. En nog véél meer.

180 pagina’s leesplezier, vanaf eind oktober overal te verkrijgen.

Wil je het helemaal makkelijk maken? Neem dan een abonnement. Dan valt jouw exemplaar netjes in de bus en mis je geen enkel nummer.

Met een abonnement krijg je bovendien fijne verrassingen. Je leest het goed, verrassingen – meervoud.


Ontdek hier ons onweerstaanbare aanbod Naar de startpagina