Strip Turnhout


Recensie

Kirby. King of comics (Evanier)

In de wereld van de Amerikaanse superhelden klinkt de naam van Jack Kirby als een klok. Kirby bepaalde mee het gezicht van de Amerikaanse strip na de Tweede Wereldoorlog. Hij stond aan de wieg van iconen als The Hulk, The X-Men, The Fantastic Four, The Mighty Thor, Darkseid en Captain America, die onlangs om het leven kwam in zijn eigen strip. (Marvel liet meteen weten dat hij niet opnieuw tot leven zal worden gewekt, zoals wel eens eerder met superhelden gebeurde.) Dit prachtige koffietafelboek bulkt van de tekeningen, schetsen en strips, en richt de focus vooral op de tekenaar Kirby, die excelleerde in beweging en actie. Sommige van de hier gepresenteerde tekeningen stuiteren echt van de bladzijden. Ook de tekst van Mark Evanier, die ooit nog met Kirby samenwerkte, is erg onderhoudend, al staat de tekst wel bol van de bewondering voor de tekenaar. Maar hij kan wel schrijven. Wat vindt u bijvoorbeeld van een zinnetje als: “Jack spent the last ten years of his life being flattered.” Mooi, toch? En voor de liefhebbers niet onbelangrijk: met een voorwoord van Neil Gaiman. (TH)


Mark Evanier
‘Kirby. King of comics’, Abrams, 224 blz., € 40.
***

22 August 2012, 17:34 admin
Sluit

Stripgids Nummer 5!

Met een dik katern over leven en werk van Charel Cambré, strips uit Tsjechië, welzijn en de dekolonisatie van de strip. En nog véél meer.

180 pagina’s leesplezier, vanaf midden juni overal te verkrijgen.

Wil je het helemaal makkelijk maken? Neem dan een abonnement. Dan valt jouw exemplaar netjes in de bus en mis je geen enkel nummer.

Met een abonnement krijg je bovendien fijne verrassingen. Je leest het goed, verrassingen – meervoud.


Ontdek hier ons onweerstaanbare aanbod Naar de startpagina