Strip Turnhout


Recensie

Exit wounds (Modan)

Over het Palestijns-Israelische conflict is ondertussen al heel wat afgeschreven. Boeken en kranten zijn gevuld met analyses, overzichten van de geschiedenis en zelfs met voorstellen tot een uitweg uit de impasse. Maar vaak is de beste manier om je in zo’n probleem te verdiepen nog het lezen van romans uit de streek waar het zich allemaal afspeelt. Uit een boek van Yasmina Khadra bijvoorbeeld steek je meer op over wat er leeft bij de Palestijnen, dan uit een analyse in Newsweek of Time. Om dan nog maar te zwijgen over de stripreportage ‘Onder Palestijnen’ van Joe Sacco.

De Israelische stripmaakster Rutu Modan woont en werkt in Tel-Aviv en laat in deze ‘Exit wounds’ zien hoe het er aan de Israelische kant van het conflict aan toe gaat. Wat gebeurt als een jongeman plots een telefoon krijgt van een vrouwelijke soldaat die hem vertelt dat zijn vader mogelijkerwijs omgekomen is bij een zelfmoordaanslag? Hij begint – samen met die soldate – een zoektocht naar zijn vader. En van dat onderzoek (en wat er verder allemaal bij komt kijken) brengt deze aangrijpende striproman verslag uit. Uiteindelijk blijkt dit boek vooral een verhaal over mensen en hun onderliggende relaties, met een prachtige finale. (TH)


Rutu Modan
‘Exit wounds’, Drawn & Quarterly, 174 blz., € 19,95. (Engelstalig)
****

29 August 2012, 17:19 admin
Sluit

Stripgids Nummer 6!

Met artikels over 20 jaar uitgeverij Bries, de (schrikwekkende) ontlezing bij pubers, de kijk van Zidrou op de jongste lichting aan St-Lukas Brussel afgestudeerde stripmakers, het beeld van ouderen in de strip, een kijk op 60 jaar avonturen van de Rode Ridder, de comeback van de ‘X-Men’, strips op Instagram, de jarige ‘Billie & Bollie’, een stevig dossier over de Italiaanse strip, een interview met Ulli Lust én een daverend katern van en met Serge Baeken. Er is ook nieuw werk van Steven Dupré, Céline Hudréaux, Gwen Stok, Sam Peeters en het debuut van Dieter De Schutter. En nog véél meer.

180 pagina’s leesplezier, vanaf eind oktober overal te verkrijgen.

Wil je het helemaal makkelijk maken? Neem dan een abonnement. Dan valt jouw exemplaar netjes in de bus en mis je geen enkel nummer.

Met een abonnement krijg je bovendien fijne verrassingen. Je leest het goed, verrassingen – meervoud.


Ontdek hier ons onweerstaanbare aanbod Naar de startpagina