Strip Turnhout


Recensie

Albert Uderzo se raconte (Uderzo)

René Goscinny. Albert Uderzo. De eerste schreef scenario’s voor tal van tekenaars. De tweede werkte met verschillende scenaristen.  Toch zullen hun namen voor altijd aan mekaar verbonden blijven, want met ‘Asterix’ maakten ze samen zonder meer de populairste en best verkochte Franse strip ooit. Het afgelopen voorjaar verscheen de autobiografie van de ondertussen hoogbejaarde Albert Uderzo.

Een groot schrijver is Uderzo niet, hij stelt ook herhaaldelijk dat hij niet die ambitie heeft. Dat dit boek toch charmeert, komt vooral omdat de man open en eerlijk over zijn leven praat, zonder complexen of pretenties. Soms is hij grappig (bijvoorbeeld wanneer hij vertelt dat hij op een nippertje aan een carrière als accordeonist ontsnapt is), op andere momenten sta je als lezer toch even te kijken. Bijvoorbeeld wanneer je leest dat een Belgische collega-tekenaar (Uderzo is zo vriendelijk zijn naam niet te noemen) hem bij het begin van zijn samenwerking met Goscinny zonder verpinken belde met de vraag “Stoort het je niet dat hij een jood is?” (TH)


Albert Uderzo
‘Albert Uderzo se raconte’, Stock, 288 blz., € 19,50.
**

24 August 2012, 17:06 admin
Sluit

Stripgids Nummer 6!

Met artikels over 20 jaar uitgeverij Bries, de (schrikwekkende) ontlezing bij pubers, de kijk van Zidrou op de jongste lichting aan St-Lukas Brussel afgestudeerde stripmakers, het beeld van ouderen in de strip, een kijk op 60 jaar avonturen van de Rode Ridder, de comeback van de ‘X-Men’, strips op Instagram, de jarige ‘Billie & Bollie’, een stevig dossier over de Italiaanse strip, een interview met Ulli Lust én een daverend katern van en met Serge Baeken. Er is ook nieuw werk van Steven Dupré, Céline Hudréaux, Gwen Stok, Sam Peeters en het debuut van Dieter De Schutter. En nog véél meer.

180 pagina’s leesplezier, vanaf eind oktober overal te verkrijgen.

Wil je het helemaal makkelijk maken? Neem dan een abonnement. Dan valt jouw exemplaar netjes in de bus en mis je geen enkel nummer.

Met een abonnement krijg je bovendien fijne verrassingen. Je leest het goed, verrassingen – meervoud.


Ontdek hier ons onweerstaanbare aanbod Naar de startpagina