Strip Turnhout


Recensie

L’art d’Alain Saint-Ogan (Groensteen)

No man is an island. Ook een striptekenaar niet. Nogal wat tekenaars uit de gouden tijd van de Frans-Belgische strip, met Hergé voorop, hebben de Franse stripmaker Alain Saint-Ogan (1895-1974) een voorbeeld en inspiratiebron genoemd. De tekenaars die het Europese beeldverhaal hebben uitgevonden en grootgemaakt, blijken net als iedereen een deel van hun mosterd elders te hebben gehaald.

Saint-Ogan was tussen de twee wereldoorlogen dé klinkende naam van het beeldverhaal bij onze zuiderburen, vooral met zijn reeks ‘Zig et Puce’. ‘L’art d’Alain Saint-Ogan’ is de eerste echte monografie die over de man verschijnt, en is vooral de moeite door de indrukwekkende hoeveelheid werk die hier getoond wordt. Strips staan er naast politieke tekeningen en illustraties, allemaal met dezelfde meesterhand getekend. Met name de invloed op het vroege werk van Hergé springt in het oog, de gelijkenis is frappant. (TH)


Thierry Groensteen (red.)
‘L’art d’Alain Saint-Ogan’, Actes Sud – l’An 2, 112 blz., €29,50. (Franstalig)
***

24 August 2012, 17:28 admin
Sluit

Stripgids Nummer 6!

Met artikels over 20 jaar uitgeverij Bries, de (schrikwekkende) ontlezing bij pubers, de kijk van Zidrou op de jongste lichting aan St-Lukas Brussel afgestudeerde stripmakers, het beeld van ouderen in de strip, een kijk op 60 jaar avonturen van de Rode Ridder, de comeback van de ‘X-Men’, strips op Instagram, de jarige ‘Billie & Bollie’, een stevig dossier over de Italiaanse strip, een interview met Ulli Lust én een daverend katern van en met Serge Baeken. Er is ook nieuw werk van Steven Dupré, Céline Hudréaux, Gwen Stok, Sam Peeters en het debuut van Dieter De Schutter. En nog véél meer.

180 pagina’s leesplezier, vanaf eind oktober overal te verkrijgen.

Wil je het helemaal makkelijk maken? Neem dan een abonnement. Dan valt jouw exemplaar netjes in de bus en mis je geen enkel nummer.

Met een abonnement krijg je bovendien fijne verrassingen. Je leest het goed, verrassingen – meervoud.


Ontdek hier ons onweerstaanbare aanbod Naar de startpagina