Strip Turnhout


Recensie

Critique de la bande dessinée pure. Chroniques narquoises: 2005-2007 (Pasamonik)

Essaybundels liggen in het uitgeversvak nogal moeilijk, want de kans dat ze als winkeldochter eindigen is vrij groot. Een verzameling beschouwingen over strips is pas echt een zeldzaamheid, en het wekt dan ook geen verbazing dat ze heel vaak in de marge blijven steken. Deze essaybundel van de beruchte Frans-Belgische, in Oostende geboren stripjournalist Didier Pasamonik, een keuze uit zijn stukken over de stripactualiteit tussen 2005 en 2007, verschijnt bijvoorbeeld bij de onbekende uitgeverij Berg International, waarvoor Pasamonik redactiewerk verricht.

Pasamonik volgt de actualiteit op de voet, zoveel is duidelijk. In deze stukken, oorspronkelijk verschenen in het maandblad Suprême Dimension en op de site actuabd.com, leren we veel over de problemen bij Dupuis na de overname door Média-Participations, de opkomst van de manga en de problemen bij het festival van Angoulême. Jammer genoeg heeft Pasamonik een hele reeks persoonlijke vetes en ruzies te onderhouden, zodat hij zijn tekst tot vervelens toe gelardeerd heeft met gefulmineer tegen onder meer J.C. Menu (van uitgeverij L’Association), strippublicist Thierry Groensteen, stripmaker Lewis Trondheim en de organisatie van het festival van Angoulême. Mensen die hem goedgezind zijn worden dan weer bewierookt en geprezen. Onder het mom van een persoonlijke visie werkt Pasamonik vooral een persoonlijke, niet eens zo heel erg verborgen agenda af. (TH)


Didier Pasamonik
‘Critique de la bande dessinée pure. Chroniques narquoises: 2005-2007’, Berg International, 160 blz., €15,47. (Franstalig)
*

24 August 2012, 17:53 admin
Sluit

Stripgids Nummer 6!

Met artikels over 20 jaar uitgeverij Bries, de (schrikwekkende) ontlezing bij pubers, de kijk van Zidrou op de jongste lichting aan St-Lukas Brussel afgestudeerde stripmakers, het beeld van ouderen in de strip, een kijk op 60 jaar avonturen van de Rode Ridder, de comeback van de ‘X-Men’, strips op Instagram, de jarige ‘Billie & Bollie’, een stevig dossier over de Italiaanse strip, een interview met Ulli Lust én een daverend katern van en met Serge Baeken. Er is ook nieuw werk van Steven Dupré, Céline Hudréaux, Gwen Stok, Sam Peeters en het debuut van Dieter De Schutter. En nog véél meer.

180 pagina’s leesplezier, vanaf eind oktober overal te verkrijgen.

Wil je het helemaal makkelijk maken? Neem dan een abonnement. Dan valt jouw exemplaar netjes in de bus en mis je geen enkel nummer.

Met een abonnement krijg je bovendien fijne verrassingen. Je leest het goed, verrassingen – meervoud.


Ontdek hier ons onweerstaanbare aanbod Naar de startpagina