Strip Turnhout


Recensie

De Duistere Steden: Brüsel (Schuiten en Peeters)

‘De Duistere Steden’, een reeks beeldromans waarin telkens een gefingeerde stad centraal staat, is een buitenbeentje in de wereld van de strip. Scenarist Benoît Peeters en tekenaar François Schuiten, wiens stijl meer naar graficus Gustave Doré verwijst daar naar die van een andere striptekenaar, maken sciencefiction die zo uit de tijd van Jules Verne lijkt te komen. Hun personages zien er uit alsof ze door Nadar gefotografeerd werden.

In deze op zich al bijzondere reeks neemt ‘Brüsel’ een aparte plaats in, omdat Schuiten en Peeters in dit boek (de naam Brüsel lijkt niet voor niets verdacht veel op Brussel) flink van leer trekken tegen wat er in de loop van de voorbije anderhalve eeuw op het vlak van architectuur in de Belgische hoofdstad is gebeurd. Veel fantasie heb je er niet voor nodig om in het personage Freddy De Vrouw projectontwikkelaar Charlie De Pauw te herkennen. Meer dan ooit wordt de stad, die hier soms verdacht veel op de stad uit ‘Metropolis’ van Fritz Lang gaat lijken, het hoofdpersonage van Schuiten en Peeters. Na vijftien jaar wordt deze op en top Belgische strip in een nieuwe uitgave op de markt gebracht. (MG)


François Schuiten en Benoît Peeters
‘De Duistere Steden: Brüsel’, Casterman, 128 blz., € 17,50.
****

24 August 2012, 17:01 admin
Sluit

Stripgids Nummer 6!

Met artikels over 20 jaar uitgeverij Bries, de (schrikwekkende) ontlezing bij pubers, de kijk van Zidrou op de jongste lichting aan St-Lukas Brussel afgestudeerde stripmakers, het beeld van ouderen in de strip, een kijk op 60 jaar avonturen van de Rode Ridder, de comeback van de ‘X-Men’, strips op Instagram, de jarige ‘Billie & Bollie’, een stevig dossier over de Italiaanse strip, een interview met Ulli Lust én een daverend katern van en met Serge Baeken. Er is ook nieuw werk van Steven Dupré, Céline Hudréaux, Gwen Stok, Sam Peeters en het debuut van Dieter De Schutter. En nog véél meer.

180 pagina’s leesplezier, vanaf eind oktober overal te verkrijgen.

Wil je het helemaal makkelijk maken? Neem dan een abonnement. Dan valt jouw exemplaar netjes in de bus en mis je geen enkel nummer.

Met een abonnement krijg je bovendien fijne verrassingen. Je leest het goed, verrassingen – meervoud.


Ontdek hier ons onweerstaanbare aanbod Naar de startpagina