Strip Turnhout


Recensie

Leo en Lea bij de Lapino’s (Hergé)

Toen de jonge Tibet indertijd voor het weekblad Kuifje een reeks mocht opstarten, stelde hij aan uitgever Raymond Leblanc en Hergé voor om ‘Chick Bill’ te maken. Een western met toen nog dieren in de hoofdrol. Dat leek Hergé geen goed idee en hij stelde zijn veto. De reeks mocht niet in het weekblad Kuifje verschijnen. Hij gaf Tibet als raad mee: “Maak verhalen die geloofwaardig zijn, waarin de lezer kan geloven.” (Zie het interview met Tibet in Stripgids 5). Met dierenverhalen zou dat nooit lukken. Hergé wist waar hij het over had. Want met ‘Leo en Lea bij de Lapino’s’ had hij zelf ook een dierenstrip gemaakt.

Die strip maakte Hergé voor de oorlog. Maar toen de tekenaar van Kuifje er later niet in slaagde voldoende nieuwe strips af te leveren voor het weekblad dat de naam van de gekuifde held droeg, recycleerde Raymond Leblanc het verhaal. In 1952 verscheen het daarna voor het eerst in album, en Casterman heeft het lumineuze idee gehad om het boek ook in het Nederlands opnieuw op de markt te brengen, in dezelfde uitvoering als de prachtig verzorgde facsimiles van de ‘Kuifje’-albums. (Samen met ‘Leo en Lea bij de Lapino’s’ werd ‘Cokes in voorraad’ als laatste album uit de reeks in die uitvoering uitgebracht.) Een toe te juichen beslissing van Casterman. Voor het verhaal moet u het niet doen. Dat is vrij infantiel. Maar het tekenwerk van Hergé is heerlijk, met de vanzelfsprekend lijkende simpelheid die eigen was aan zijn vooroorlogse tekenwerk. Het genie van Hergé als tekenaar is van de pagina’s te scheppen. (TH)


Hergé
‘Leo en Lea bij de Lapino’s’, Casterman, 62 blz., € 19,50.
***

22 August 2012, 17:29 admin
Sluit

Stripgids Nummer 6!

Met artikels over 20 jaar uitgeverij Bries, de (schrikwekkende) ontlezing bij pubers, de kijk van Zidrou op de jongste lichting aan St-Lukas Brussel afgestudeerde stripmakers, het beeld van ouderen in de strip, een kijk op 60 jaar avonturen van de Rode Ridder, de comeback van de ‘X-Men’, strips op Instagram, de jarige ‘Billie & Bollie’, een stevig dossier over de Italiaanse strip, een interview met Ulli Lust én een daverend katern van en met Serge Baeken. Er is ook nieuw werk van Steven Dupré, Céline Hudréaux, Gwen Stok, Sam Peeters en het debuut van Dieter De Schutter. En nog véél meer.

180 pagina’s leesplezier, vanaf eind oktober overal te verkrijgen.

Wil je het helemaal makkelijk maken? Neem dan een abonnement. Dan valt jouw exemplaar netjes in de bus en mis je geen enkel nummer.

Met een abonnement krijg je bovendien fijne verrassingen. Je leest het goed, verrassingen – meervoud.


Ontdek hier ons onweerstaanbare aanbod Naar de startpagina