Strip Turnhout


Recensie

Robbedoes, het dagboek van een fantast (Bravo)

Uitgeverij Dupuis laat sinds een paar jaar stripmakers van de meest diverse pluimage aan de slag gaan met hun paradepaardje: Robbedoes. ‘Robbedoes, het dagboek van een fantast’ is alweer het vierde deel uit deze reeks one-shots met Robbedoes en zijn vriend Kwabbernoot in de hoofdrol, en meteen ook het beste uit de reeks. Emile Bravo maakt er een pre-quel bij de ‘normale’ reeks van, en we zien de tiener Robbedoes, die als piccolo werkt in een Brussels hotel in de jaren ’30. Er hangt oorlog in de lucht, het antisemitisme rukt op, ook in het hotel blijft niets bij hetzelfde.

Bravo vertelt niet alleen hoe Robbedoes zijn latere vriend Kwabbernoot ontmoet, hij stopt zijn boek ook vol met verwijzingen naar de Belgische (zelfs Kuifje duikt op) en internationale actualiteit. Robbedoes slaagt er zelfs even in om de Tweede Wereldoorlog te voorkomen. Dat die er uiteindelijk toch komt, blijkt een toch wel bijzondere reden te hebben. En dat allemaal op een heel zwierige, sfeervolle manier in beeld gebracht. Mooi. (MG)


Emile Bravo
‘Robbedoes, het dagboek van een fantast’, Dupuis, 72 blz., € 7,95.
****

22 August 2012, 16:53 admin
Sluit

Stripgids Nummer 6!

Met artikels over 20 jaar uitgeverij Bries, de (schrikwekkende) ontlezing bij pubers, de kijk van Zidrou op de jongste lichting aan St-Lukas Brussel afgestudeerde stripmakers, het beeld van ouderen in de strip, een kijk op 60 jaar avonturen van de Rode Ridder, de comeback van de ‘X-Men’, strips op Instagram, de jarige ‘Billie & Bollie’, een stevig dossier over de Italiaanse strip, een interview met Ulli Lust én een daverend katern van en met Serge Baeken. Er is ook nieuw werk van Steven Dupré, Céline Hudréaux, Gwen Stok, Sam Peeters en het debuut van Dieter De Schutter. En nog véél meer.

180 pagina’s leesplezier, vanaf eind oktober overal te verkrijgen.

Wil je het helemaal makkelijk maken? Neem dan een abonnement. Dan valt jouw exemplaar netjes in de bus en mis je geen enkel nummer.

Met een abonnement krijg je bovendien fijne verrassingen. Je leest het goed, verrassingen – meervoud.


Ontdek hier ons onweerstaanbare aanbod Naar de startpagina