Strip Turnhout


Recensie

Retraite (Kolk)

‘Retraite’ van Hanco Kolk is het verhaal van een tekenaar op de rand van een depressie. Hij denkt dat een reis naar Toscane de nodige verlichting zal brengen, maar hij had beter moeten weten: je monsters reizen immers gewoon mee, enkel een stelletje losers wil je vriend zijn, en dan die telefoontjes met het thuisfront: “Zit ik me hier uit te sloven om maar aardig gevonden te worden, terwijl ze tweeduizend kilometer verderop van me houden!”

Lang geleden dat we nog iemand  zichzelf op zo vakkundige en innemende wijze onderuit hebben zien halen. De vakkundigheid van Kolk zit hem, behalve in zijn taaleconomie (haast elke zin is een citaat waard) natuurlijk niet in het minst in zijn tekenstijl.  Wat deze man met een simpel lijntje (geen woordspeling) vermag, is onwaarschijnlijk. De understatements, het cynisme en het zelfbedrog die ons allen in mindere of meerdere mate bekend zijn, ze worden er op schitterende wijze door uitvergroot. Grappig én vertederend.

Nog één quote. Het hoofdstuk getiteld Het instortproject begint zo: “Goed, we gaan dus instorten. Hoe gaan we dat aanpakken? Als volgt:”. Einde citaat. Als dit niet volstaat om u allen naar de betere stripspeciaalzaak te doen spurten, tja.  (IV)


Hanco Kolk
‘Retraite’, Oog & Blik, geen paginering, € 12,50.
****

24 August 2012, 16:54 admin
Sluit

Stripgids Nummer 6!

Met artikels over 20 jaar uitgeverij Bries, de (schrikwekkende) ontlezing bij pubers, de kijk van Zidrou op de jongste lichting aan St-Lukas Brussel afgestudeerde stripmakers, het beeld van ouderen in de strip, een kijk op 60 jaar avonturen van de Rode Ridder, de comeback van de ‘X-Men’, strips op Instagram, de jarige ‘Billie & Bollie’, een stevig dossier over de Italiaanse strip, een interview met Ulli Lust én een daverend katern van en met Serge Baeken. Er is ook nieuw werk van Steven Dupré, Céline Hudréaux, Gwen Stok, Sam Peeters en het debuut van Dieter De Schutter. En nog véél meer.

180 pagina’s leesplezier, vanaf eind oktober overal te verkrijgen.

Wil je het helemaal makkelijk maken? Neem dan een abonnement. Dan valt jouw exemplaar netjes in de bus en mis je geen enkel nummer.

Met een abonnement krijg je bovendien fijne verrassingen. Je leest het goed, verrassingen – meervoud.


Ontdek hier ons onweerstaanbare aanbod Naar de startpagina