Strip Turnhout


Recensie

Kruistocht 1: Simoen Dja (Dufaux & Xavier)

Scenarist Jean Dufaux verklapt met de titel van deze reeks precies wat de lezer mag verwachten: de opbouw naar, het gekonkelfoes achter de schermen van en de gruwel van de kruistochten. De aangehaalde tocht om Jeruzalem te ontzetten hoort echter niet in het rijtje van de acht bekende kruistochten thuis. “Getekend door de duivel, vergeten door de geschiedenis”, leest u op de achterflap (en hoort er zó de brommende Hollywoodstem bij). Zo kennen we Dufaux weer.

De duivel heet hier Sar Mitra, een krijger die niet te doden is en een flinke hand heeft in de slag die Ab’Doel Razim levert tegen het christenleger van Gregorius van Arcos. De ‘Simoen Dja’ uit de titel van dit album is dan weer een diabolische wind die het vlees van je botten schuurt. Letterlijk, zo blijkt uit een uitvouwbare vierdubbele pagina over de veldslag.

Historische strips zijn niet echt aan ons besteed, maar Dufaux en Xavier kruiden hun kruistocht met genoeg elementen van intrige, geloof & bijgeloof om het geen al te voorspelbaar leesvoer te maken. (HO)


Dufaux & Xavier
‘Kruistocht  1: Simoen Dja’, Le Lombard, 56 blz., € 7,95.
**

24 August 2012, 16:40 admin
Sluit

Stripgids Nummer 5!

Met een dik katern over leven en werk van Charel Cambré, strips uit Tsjechië, welzijn en de dekolonisatie van de strip. En nog véél meer.

180 pagina’s leesplezier, vanaf midden juni overal te verkrijgen.

Wil je het helemaal makkelijk maken? Neem dan een abonnement. Dan valt jouw exemplaar netjes in de bus en mis je geen enkel nummer.

Met een abonnement krijg je bovendien fijne verrassingen. Je leest het goed, verrassingen – meervoud.


Ontdek hier ons onweerstaanbare aanbod Naar de startpagina