Strip Turnhout


Recensie

Avontuur zonder helden & 20 jaar later (Dany & Van Hamme)

Toen ‘Avontuur zonder helden’ in 1977 in het weekblad Kuifje verscheen, was dat een revelatie. Het verhaal was precies wat de titel beloofde: een avontuur zonder helden. Een afgerond verhaal, dat niet in een reeks paste, en waarin veel verder werd gegaan in de psychologische uitdieping van de karakters dan toen in een mainstream tijdschrift als Kuifje gebruikelijk was. Het was een graphic novel avant la lettre. En een goeie bovendien. Twintig jaar later, in 1997, keerden scenarist Van Hamme (ondertussen wereldberoemd dankzij ‘Thorgal’, ‘XIII’ en ‘Largo Winch’) en Dany op hun stappen terug, en maakten een tweede deel, een vervolg. Ook hier bracht het verhaal precies wat de titel beloofde: ’20 jaar later’. Dezelfde personages vinden mekaar twee decennia later terug. Helden zijn er nog steeds niet. Nu worden de twee albums in één mooi gekartonneerd album verzameld, zoals dat eerder ook al met de twee delen van ‘Op zoek naar Peter Pan’ van Cosey gebeurde. Een erg goed verteld verhaal van Van Hamme, getekend in de soepele lijn van Dany, die – vooral in het eerste deel – laten zien wat twee makers van avonturenstrips kunnen als ze min of meer carte blanche krijgen. (ZS)


Dany & Van Hamme
‘Avontuur zonder helden & 20 jaar later’, Le Lombard, 130 blz., € 22,50
****

22 August 2012, 17:37 admin
Sluit

Stripgids Nummer 6!

Met artikels over 20 jaar uitgeverij Bries, de (schrikwekkende) ontlezing bij pubers, de kijk van Zidrou op de jongste lichting aan St-Lukas Brussel afgestudeerde stripmakers, het beeld van ouderen in de strip, een kijk op 60 jaar avonturen van de Rode Ridder, de comeback van de ‘X-Men’, strips op Instagram, de jarige ‘Billie & Bollie’, een stevig dossier over de Italiaanse strip, een interview met Ulli Lust én een daverend katern van en met Serge Baeken. Er is ook nieuw werk van Steven Dupré, Céline Hudréaux, Gwen Stok, Sam Peeters en het debuut van Dieter De Schutter. En nog véél meer.

180 pagina’s leesplezier, vanaf eind oktober overal te verkrijgen.

Wil je het helemaal makkelijk maken? Neem dan een abonnement. Dan valt jouw exemplaar netjes in de bus en mis je geen enkel nummer.

Met een abonnement krijg je bovendien fijne verrassingen. Je leest het goed, verrassingen – meervoud.


Ontdek hier ons onweerstaanbare aanbod Naar de startpagina