Strip Turnhout


Recensie

Drie schimmen (Pedrosa)

Het tromgeroffel en klaroengeschal uit andere taalgebieden dat de publicatie van de Nederlandse vertaling van ‘Drie schimmen’ van Cyril Pedrosa voorafging, maakte dat we enigszins op onze hoede waren. Don’t believe the hype, nemen wij ons dan voor. Het maakte dat het boek enige tijd bleef liggen voor we er onze tanden inzetten. Toen we er eenmaal aan begonnen waren, smolt al onze argwaan meteen als sneeuw voor de zon. Bijna 300 bladzijden word je meegezogen in een fantasievolle, sprookjesachtige wereld, waarin niets is wat het lijkt, en grote (en ook kleine) gevoelens een plaats krijgen. Een verhaal over ouderliefde, afscheid nemen, verdriet en hoop.

Je zou ‘Drie schimmen’ daardoor een sentimentele strip kunnen noemen. Dat is het ook. Maar dan sentimenteel op dezelfde aangrijpende manier als ‘Een deken van sneeuw’ van Craig Thompson dat ook is. Deze grafisch verbluffende parabel over leven en dood  maakt op overtuigende wijze aanschouwelijk dat je zelfs over de donkerste onderwerpen iets kan vertellen op een toegankelijke, soms zelfs lichtvoetige manier. ‘Drie schimmen’ is met voorsprong de beste strip die ik in erg lange tijd gelezen heb. (ZS)


Cyril Pedrosa
‘Drie schimmen’, Silvester, 268 blz., €19,95.
*****

24 August 2012, 17:35 admin
Sluit

Stripgids Nummer 5!

Met een dik katern over leven en werk van Charel Cambré, strips uit Tsjechië, welzijn en de dekolonisatie van de strip. En nog véél meer.

180 pagina’s leesplezier, vanaf midden juni overal te verkrijgen.

Wil je het helemaal makkelijk maken? Neem dan een abonnement. Dan valt jouw exemplaar netjes in de bus en mis je geen enkel nummer.

Met een abonnement krijg je bovendien fijne verrassingen. Je leest het goed, verrassingen – meervoud.


Ontdek hier ons onweerstaanbare aanbod Naar de startpagina