Strip Turnhout


Recensie

De Labourdets 9: Spanning in Noirmoutier (Francine & Graton)

Graton Editeur, vooral bekend als uitgever van ‘Michel Vaillant’, brengt ook ouder, minder bekend werk van Jean Graton op de markt. ‘De Labourdets’ is echt wel een buitenbeetje in de productie van Graton. De verhalen werden geschreven door Francine Graton, de vrouw van de tekenaar, en verschenen in het damesblad Chez Nous, aan een tempo van één pagina per week. ‘De Labourdets’ vertelt het verhaal van een doordeweekse familie, en staat ver van de avonturenstrips die Graton op dat moment (tweede helft jaren ’60 – eerste helft jaren ’70) voor uitgeverij Le Lombard maakte.

‘De Labourdets’ was een strip zonder enige pretenties, met stevige lappen tekst en vaak nogal haastig, schematisch tekenwerk. Een beeldverhaal dat duidelijk niet voor de eeuwigheid was bedoeld. En het zal misschien vreemd klinken, maar net dat is ook juist de charme ervan. Het heeft de aantrekkingskracht van een oude soap, van televisieseries in zwart-wit uit een tijd dat je zelf nog niet eens geboren was. Goed voor een gezapig halfuurtje zonder meer, een beetje als naar oude afleveringen van ‘Schipper naast Mathilde’ kijken. (MG)


Francine & Jean Graton
‘De Labourdets 9: Spanning in Noirmoutier’, Graton Editeur, 48 blz., € 5,95.
**

22 August 2012, 16:41 admin
Sluit

Stripgids Nummer 6!

Met artikels over 20 jaar uitgeverij Bries, de (schrikwekkende) ontlezing bij pubers, de kijk van Zidrou op de jongste lichting aan St-Lukas Brussel afgestudeerde stripmakers, het beeld van ouderen in de strip, een kijk op 60 jaar avonturen van de Rode Ridder, de comeback van de ‘X-Men’, strips op Instagram, de jarige ‘Billie & Bollie’, een stevig dossier over de Italiaanse strip, een interview met Ulli Lust én een daverend katern van en met Serge Baeken. Er is ook nieuw werk van Steven Dupré, Céline Hudréaux, Gwen Stok, Sam Peeters en het debuut van Dieter De Schutter. En nog véél meer.

180 pagina’s leesplezier, vanaf eind oktober overal te verkrijgen.

Wil je het helemaal makkelijk maken? Neem dan een abonnement. Dan valt jouw exemplaar netjes in de bus en mis je geen enkel nummer.

Met een abonnement krijg je bovendien fijne verrassingen. Je leest het goed, verrassingen – meervoud.


Ontdek hier ons onweerstaanbare aanbod Naar de startpagina