Strip Turnhout


Recensie

Hieronymus B. 1997-2007 (Ulf K.)

Kwantitatief  is de oogst van 10 jaar Hieronymus B. niet echt indrukwekkend: een boekje van 50 bladzijden met een twaalftal ‘verhaaltjes’ van ongelijke lengte. Toch is het hier eersteklas genieten geblazen voor de liefhebber van het verzorgde, uitgekiende stripwerk. De Duitse stripmaker Ulf K., die zijn hoofdrolspeler noemt naar de grote Jeroen uit de schilderkunst, voert een ambtenaartje op dat in zijn kantoor merkwaardige dingen meemaakt. Als zijn baas hem voor een onvindbaar dossier naar de archiefkelder stuurt, komt hij alras uit bij de oplossing van het mysterie: daar zitten duivels die dossiers opstoken. Hieronymus twijfelt er echter aan of de patron die uitleg zal geloven.

Buitenshuis gaat het al niet veel beter. In zijn tuin ziet hij een koppel mezen een simpel vogelhuisje betrekken. Snel naar de doe-het-zelfzaak en een vogelappartement getimmerd, de beestjes weten niet wat hen overkomt. Hieronymus is de man van wat men in het Engels ‘pseudo-solutions to non-problems’ noemt. Om onzinnige plots en verwarrende gevoelens van dit soort in een woordeloze strip kwijt te kunnen, is talent vereist én tijd. De flaptekstschrijver van Bries geeft de lezer echter hoop: ‘En wie weet verschijnt er over tien jaar weer een verhalenbundel.’  Ik ben meteen beginnen aftellen. (IV)


Ulf K. 
‘Hieronymus B. 1997-2007’, Bries, 60 blz., € 12.
****

27 August 2012, 12:17 admin
Sluit

Stripgids Nummer 5!

Met een dik katern over leven en werk van Charel Cambré, strips uit Tsjechië, welzijn en de dekolonisatie van de strip. En nog véél meer.

180 pagina’s leesplezier, vanaf midden juni overal te verkrijgen.

Wil je het helemaal makkelijk maken? Neem dan een abonnement. Dan valt jouw exemplaar netjes in de bus en mis je geen enkel nummer.

Met een abonnement krijg je bovendien fijne verrassingen. Je leest het goed, verrassingen – meervoud.


Ontdek hier ons onweerstaanbare aanbod Naar de startpagina