Strip Turnhout


Recensie

De grote toveraar (Janssen & Van Oudheusden)

Met ‘De grote toveraar’ serveren scenarist Pieter van Oudheusden en tekenaar Jeroen Janssen ons een regelrechte parel: een allerminst voor de hand liggend, donker, Afrikaans verhaal van bedrog, bloot en ander geweld, mysterie en magie. Antropomorfisme troef: dieren en mensen bevolken, zonder onderscheid des persoons, een wereld vol heftige (en niet meteen de meest edele) gevoelens. De plot ontrolt zich schoksgewijs, onvoorspelbaar als de instincten die aan de basis ervan liggen. De tekst is zonder meer indrukwekkend: alle (taal)registers worden in dit verhaal opengetrokken, van stadhuis- tot bordeeljargon, met alles wat daar geredelijk tussen ligt, en met onweerstaanbaar humoristische effecten tot gevolg.

De tekenstijl van Janssen sluit wonderwel aan bij het scenario. Hij gelooft niet in het klassieke stripvakjeswerk. De tekeningen groeien haast organisch op paginagroot formaat. Het geheel is overdadig, expliciet, expressief. Het herinnert wat aan de undergroundstijl van een Robert Crumb, maar het is minder bestudeerd, minder getekend (‘lijntjes’) en meer geschilderd (‘vlakken’). Er staat ontzettend veel op een blad, en dat in grote wanorde. De lezer moet hier een paar keer doorheen, of hij mist gegarandeerd een aantal grappen, pointes of pikante details. Het betreft hier deel één van twee. We kunnen nauwelijks wachten. (IV)


Jeroen Janssen & Pieter Van Oudheusden
‘De grote toveraar’, Oogachtend, 136 blz., €15.
****

24 August 2012, 17:57 admin
Sluit

Stripgids Nummer 6!

Met artikels over 20 jaar uitgeverij Bries, de (schrikwekkende) ontlezing bij pubers, de kijk van Zidrou op de jongste lichting aan St-Lukas Brussel afgestudeerde stripmakers, het beeld van ouderen in de strip, een kijk op 60 jaar avonturen van de Rode Ridder, de comeback van de ‘X-Men’, strips op Instagram, de jarige ‘Billie & Bollie’, een stevig dossier over de Italiaanse strip, een interview met Ulli Lust én een daverend katern van en met Serge Baeken. Er is ook nieuw werk van Steven Dupré, Céline Hudréaux, Gwen Stok, Sam Peeters en het debuut van Dieter De Schutter. En nog véél meer.

180 pagina’s leesplezier, vanaf eind oktober overal te verkrijgen.

Wil je het helemaal makkelijk maken? Neem dan een abonnement. Dan valt jouw exemplaar netjes in de bus en mis je geen enkel nummer.

Met een abonnement krijg je bovendien fijne verrassingen. Je leest het goed, verrassingen – meervoud.


Ontdek hier ons onweerstaanbare aanbod Naar de startpagina