Strip Turnhout


Recensie

De loopgraaf 1: Sauveur (Adam, Cady & Marchetti)

Een verhaal dat zich afspeelt in de heel beperkte setting van een loopgraaf tijdens de Eerste Wereldoorlog. Je hebt de neiging om automatisch de link te leggen met Tardi’s filmisch opgebouwde ‘Loopgravenoorlog’: een album dat je 126 bladzijden bij de keel wist te grijpen. Dit auteurstrio komt jammer genoeg maar tot aan de enkels van de grootmeester.

De eerste (haast tekstloze) bladzijden ogen nog veelbelovend, maar dan stort het magere verhaaltje in elkaar als ware het de Ieperse Lakenhal in 1914. Een luitenant moet een moord oplossen op een crapuleuze soldaat en wordt daarbij tegengewerkt door het hele peloton. De rest van het verhaal drijft eerder op sfeer dan op een uitgewerkt scenario. Eric Adam heeft ooit nog meegeschreven aan scenario’s voor ‘Rataplan’ en de ‘Marsupilami’ en vergeet als u het mij vraagt dat een volwassenenstrip wel net iets meer body mag hebben.  De strip gooide in Frankrijk wel hoge ogen en werd door heel wat collega-auteurs (o.a. Jean Van Hamme) uitgeroepen tot hét stripdebuut van 2007. Tja, over kleuren, smaken en scenario’s… (MS)


Adam, Cady & Marchetti
‘De loopgraaf 1: Sauveur’, Daedalus, 48 blz. , € 15,95. 
**

22 August 2012, 17:36 admin
Sluit

Stripgids Nummer 6!

Met artikels over 20 jaar uitgeverij Bries, de (schrikwekkende) ontlezing bij pubers, de kijk van Zidrou op de jongste lichting aan St-Lukas Brussel afgestudeerde stripmakers, het beeld van ouderen in de strip, een kijk op 60 jaar avonturen van de Rode Ridder, de comeback van de ‘X-Men’, strips op Instagram, de jarige ‘Billie & Bollie’, een stevig dossier over de Italiaanse strip, een interview met Ulli Lust én een daverend katern van en met Serge Baeken. Er is ook nieuw werk van Steven Dupré, Céline Hudréaux, Gwen Stok, Sam Peeters en het debuut van Dieter De Schutter. En nog véél meer.

180 pagina’s leesplezier, vanaf eind oktober overal te verkrijgen.

Wil je het helemaal makkelijk maken? Neem dan een abonnement. Dan valt jouw exemplaar netjes in de bus en mis je geen enkel nummer.

Met een abonnement krijg je bovendien fijne verrassingen. Je leest het goed, verrassingen – meervoud.


Ontdek hier ons onweerstaanbare aanbod Naar de startpagina