Strip Turnhout


Jan Bosschaert maakt ontwerp voor Elephant Parade

Van 1 september tot en met 1 november 2012 kan u in Hasselt terecht voor de Elephant Parade: een openluchttentoonstelling met 40 beelden van olifanten die door kunstenaars gepersonaliseerd werden. De olifanten zullen verspreid staan over de straten van de Hasseltse binnenstad. Met het initiatief wordt de Aziatische olifant in de kijker gezet – een soort die met uitsterven bedreigd is. De populatie is in de voorbije 100 jaar met 90 procent afgenomen.

De 40 beelden werden door een bijzonder gevarieerde reeks kunstenaars onder handen genomen: o.m. Stijn Helsen, Luc Steegen, Piet Stockmans en Stijn Meuris werkten mee aan het project. Het ontwerp van twee van de tentoongestelde olifanten vindt zijn oorsprong in de stripwereld. Een daarvan werd door uitgeverij Ballon Media tot een ‘Jommeke’s Jungle Olifant’ omgetoverd: het beeld toont Jommeke in de jungle met zijn trouwe metgezellen Flip en Choco.

Het tweede beeld is een ontwerp van Jan Bosschaert en kreeg de onheilspellende titel ‘Dark Clouds Ahead’ mee, een titel die hij zelf als volgt toelicht: “Voor mij gaat het niet alleen om de Aziatische olifant, maar om alle diersoorten die op het punt staan te verdwijnen als gevolg van het egoïsme van de mens. Tegelijkertijd is het alleen de mens die er nu nog voor kan zorgen dat het tij keert, en ik hoop van harte dat dit initiatief daartoe een steentje kan bijdragen. Symbool daarvoor staan de figuren in mijn ontwerp, die de nieuwe generatie dieren beschermend naar een veilige plek dragen, in de hoop dat ze de ‘Dark Clouds Ahead’ kunnen trotseren…”

Vorige edities van de Elephant Parade vonden onder meer plaats in grootsteden als Londen, Milaan en Singapore. In 2008 was Antwerpen gaststad voor het evenement. Nieuw in deze editie in Hasselt is dat het bewustmakingsproject zich ook op kinderen richt, via een lespakket dat gratis zal verdeeld worden over de basisscholen.

Na afloop van de tentoonstelling zullen de beelden op 8 november geveild worden voor het goede doel: de opbrengst gaat naar The Elephant Foundation, een organisatie die zich sinds 2007 inzet voor de Aziatische olifant.

Meer info is te vinden op de website.

31 August 2012, 16:46 admin
Sluit

Stripgids Nummer 4!

Over het slijk der aarde, de winnaar van de Bronzen Adhemar, strips uit Quebec en een dik katern over Ephameron en Grafixx.

En nummer 4 is nog dikker dan nummer 3. Vanaf eind oktober overal te verkrijgen.

Wil je het helemaal makkelijk maken? Neem dan een abonnement. Dan valt jouw exemplaar netjes in de bus en mis je geen enkel nummer.

Met een abonnement krijg je bovendien fijne verrassingen. Je leest het goed, verrassingen – meervoud.


Ontdek hier ons onweerstaanbare aanbod Naar de startpagina