Strip Turnhout


Recensie

Say hello to Black Jack (Sato)

‘Say hello to Black Jack’ van Syuho Sato kan je met wat goede wil een doktersroman noemen. Het hoofdpersonage is inderdaad een jonge dokter-in-opleiding, en ja, er treden ook enkele dames goed voorzien van oren en poten op de voorgrond. Voor de rest heeft deze in Japan spraakmakende reeks helemaal niks met de doktersroman zoals wij die kennen te maken. ‘Say hello to Black Jack’ is een bildungsroman in de vorm van een strip, die tegelijk een striemende aanklacht vormt tegen de medische wereld in Japan. We volgen de jonge dokter-in-opleiding Saito tijdens een reis door de verschillende afdelingen van een groot aan de universiteit verbonden ziekenhuis. Lijkt de plot aanvankelijk wat de sentimentele kant uit te gaan, in de drie laatst verschenen delen – waarin Saito op de afdeling oncologie werkt – werden wij alvast van onze sokken geblazen. ‘Say hello to Black Jack’ (de titel is een verwijzing naar de doktersreeks ‘Black Jack’ van grootmeester Osamu Tezuka) is een donkere strip die op pregnante wijze duidelijk maakt dat een beeldverhaal zelfs gebruikt kan worden voor een beklijvend pamflet over de noodzaak van hervormingen in de Japanse ziekenhuissector. (TH)


Syuho Sato,
‘Say hello to Black Jack’, Glénat, zeven delen verschenen, wisselend aantal pagina’s, € 6,95.
****

14 September 2012, 16:33 admin
Sluit

Stripgids Nummer 6!

Met artikels over 20 jaar uitgeverij Bries, de (schrikwekkende) ontlezing bij pubers, de kijk van Zidrou op de jongste lichting aan St-Lukas Brussel afgestudeerde stripmakers, het beeld van ouderen in de strip, een kijk op 60 jaar avonturen van de Rode Ridder, de comeback van de ‘X-Men’, strips op Instagram, de jarige ‘Billie & Bollie’, een stevig dossier over de Italiaanse strip, een interview met Ulli Lust én een daverend katern van en met Serge Baeken. Er is ook nieuw werk van Steven Dupré, Céline Hudréaux, Gwen Stok, Sam Peeters en het debuut van Dieter De Schutter. En nog véél meer.

180 pagina’s leesplezier, vanaf eind oktober overal te verkrijgen.

Wil je het helemaal makkelijk maken? Neem dan een abonnement. Dan valt jouw exemplaar netjes in de bus en mis je geen enkel nummer.

Met een abonnement krijg je bovendien fijne verrassingen. Je leest het goed, verrassingen – meervoud.


Ontdek hier ons onweerstaanbare aanbod Naar de startpagina