Strip Turnhout


Recensie

Cartoon America. Comic Art in the Library of Congres (Katz (ed.))

De Amerikaanse Library of Congress (LOC) beschikt niet enkel over een grote bibliotheek, maar ook over een ‘Prints and Photographs Division’, die al van in de negentiende eeuw cartoons en karikaturen verzamelt. In de tweede helft van vorige eeuw werd de collectie uitgebreid met enkele belangrijke verzamelingen, zoals die van Art Wood. Bij de schenking van de 32.000 uit die collectie, verdubbelde de LOC in één klap het aantal stukken in haar verzameling.

De verzameling van Wood vormt de ruggegraat van dit prachtige boek, dat ook als catalogus fungeert bij een tentoonstelling. James Arthur Wood Jr. (geboren in 1927), zelf een bescheiden cartoonist, verzamelt originele tekeningen sinds zijn twaalfde. In onverdachte tijden, toen niemand zich bekommerde om originele tekeningen van stripmakers en cartoonisten, vergaarde Wood – die lange tijd van plan was om zelf een museum te openen – alles wat hij te pakken kon krijgen. Toen de plannen voor zo’n museum strandden, leek de LOC de beste bewaarplaats voor deze indrukwekkende verzameling cartoons, karikaturen, illustraties en… strips. Het onderscheid tussen cartoons en strips wordt hier niet gemaakt, zodat er ook enkele strippagina’s werden opgenomen.

Naast een uitgebreid essay van 80 blz. over de geschiedenis van ‘cartooning’ in de VS (strips inbegrepen, dus), bevat het boek ook korte bijdragen van verschillende auteurs over de belangrijkste cartoonisten, striptekenaars en onderwerpen: Chris Ware over ‘Gasoline Alley’, Art Spiegelman over Lionel Feininger, Patrick McDonnell over ‘Krazy Kat’,… Een must voor elke bibliotheek. (JS)

Harry Katz (ed.),
‘Cartoon America. Comic Art in the Library of Congres’, Abrams, 324 blz., ca € 50. (Engelstalig)
*****

14 September 2012, 15:44 admin
Sluit

Stripgids Nummer 6!

Met artikels over 20 jaar uitgeverij Bries, de (schrikwekkende) ontlezing bij pubers, de kijk van Zidrou op de jongste lichting aan St-Lukas Brussel afgestudeerde stripmakers, het beeld van ouderen in de strip, een kijk op 60 jaar avonturen van de Rode Ridder, de comeback van de ‘X-Men’, strips op Instagram, de jarige ‘Billie & Bollie’, een stevig dossier over de Italiaanse strip, een interview met Ulli Lust én een daverend katern van en met Serge Baeken. Er is ook nieuw werk van Steven Dupré, Céline Hudréaux, Gwen Stok, Sam Peeters en het debuut van Dieter De Schutter. En nog véél meer.

180 pagina’s leesplezier, vanaf eind oktober overal te verkrijgen.

Wil je het helemaal makkelijk maken? Neem dan een abonnement. Dan valt jouw exemplaar netjes in de bus en mis je geen enkel nummer.

Met een abonnement krijg je bovendien fijne verrassingen. Je leest het goed, verrassingen – meervoud.


Ontdek hier ons onweerstaanbare aanbod Naar de startpagina