Strip Turnhout


Recensie

Les Chroniques d’Oliver Alban (Floc’h & Rivière)

Eerst waren er twee stripfiguren, Francis Albany en Olivia Sturgess. Twee Britse schrijvers ontstaan uit de koker van het Franse stripduo Floc’h & Rivière. Die twee schrijvers uit hun strips verzonnen op hun beurt een personage, de schrijver Oliver Alban (een samenklutsing van hun twee namen). Een gezamenlijk alter ego dat ze artikelen lieten publiceren in verschillende Engelse bladen. Terwijl ze die artikelen natuurlijk gewoon zelf schreven. En als klap op de vuurpijl publiceert de Franse literaire uitgever Robert Laffont nu een selectie van stukken van de hand van Oliver Alban. Een personage verzonnen door twee verzonnen personages publiceert dus een boek. Kunt u nog volgen?

Een experiment als dit kan natuurlijk mooie dingen opleveren. Onfortuinlijk genoeg is dat hier niet het geval. Floc’h & Rivière doen zo hun best om van hun personage/alter ego een echte Britse gentlemen te maken, dat ze Engelser dan Engels worden. In deze verzonnen (zogenaamd autobiografische) beschouwingen passeren bijzonder uiteenlopende sujetten als Noël Coward, Alfred Hitchcock, Gilbert & George, E.M. Forster, Ian Fleming, W. Somerset Maugham en John Gielgud de revue, met anekdotes en beschouwingen die zo uit biografiën lijken te komen. Floc’h en Rivière beschikken over niet genoeg schrijverstalent, verbeelding en spirit om hier mee weg te komen. De teksten in dit boekje komen vrijwel nergens tot leven. (TH)

Floc’h & Rivière,
‘Les Chroniques d’Oliver Alban’, Robert Laffont, 210 blz., € 19. (Franstalig)
*

14 September 2012, 17:29 admin
Sluit

Stripgids Nummer 6!

Met artikels over 20 jaar uitgeverij Bries, de (schrikwekkende) ontlezing bij pubers, de kijk van Zidrou op de jongste lichting aan St-Lukas Brussel afgestudeerde stripmakers, het beeld van ouderen in de strip, een kijk op 60 jaar avonturen van de Rode Ridder, de comeback van de ‘X-Men’, strips op Instagram, de jarige ‘Billie & Bollie’, een stevig dossier over de Italiaanse strip, een interview met Ulli Lust én een daverend katern van en met Serge Baeken. Er is ook nieuw werk van Steven Dupré, Céline Hudréaux, Gwen Stok, Sam Peeters en het debuut van Dieter De Schutter. En nog véél meer.

180 pagina’s leesplezier, vanaf eind oktober overal te verkrijgen.

Wil je het helemaal makkelijk maken? Neem dan een abonnement. Dan valt jouw exemplaar netjes in de bus en mis je geen enkel nummer.

Met een abonnement krijg je bovendien fijne verrassingen. Je leest het goed, verrassingen – meervoud.


Ontdek hier ons onweerstaanbare aanbod Naar de startpagina