Strip Turnhout


Recensie

Ode to Kirihito (Tezuka)

Osamu Tezuka (1928-1989) geldt als de grondlegger én de grootmeester van de Japanse strip. Door het succes van zijn strip en tekenfilmreeks Astro Boy draagt hij in Europa en de Verenigde Staten vaak ook het stempeltje “de Japanse Walt Disney” met zich mee. Hoe onterecht die omschrijving wel is, bewijst ‘Ode to Kirihito’, een van de eerste stripromans die hij voor volwassenen maakte. Het op jongeren gerichtte Astro Boy was immers maar één van de vele activiteiten die Tezuka ontplooide.

Deze kloeke turf van meer dan 800 blz. (de Franse vertaling verscheen eerder in vier afzonderlijke delen) toont aan dat je Tezuka net zo goed ‘de Japanse Stephen King’ of ‘de Japanse David Lynch’ zou kunnen noemen. Tezuka levert hier een kolkende, briljant vertelde en wervelende pageturner af over een akelige en mysterieuze ziekte die mensen in honden doet veranderen. Een boek over innerlijk en uiterlijk, over mens, politiek, gezondheid en maatschappij. Wie nog altijd denkt dat de Japanse strips louter terug te brengen zijn tot veel te drukke prentjes, een lawine aan geweld en weinig originele verhaallijnen, kan zich dit boek (of Tezuka’s ‘Boeddha’) in huis halen en meteen al zijn of haar vooroordelen over de Japanse strips als sneeuw voor de zon zien smelten. (TH)


Osamu Tezuka,
‘Ode to Kirihito’, Vertical, 830 blz., € 29,95. (Engelstalig)
****

14 September 2012, 17:25 admin
Sluit

Stripgids Nummer 6!

Met artikels over 20 jaar uitgeverij Bries, de (schrikwekkende) ontlezing bij pubers, de kijk van Zidrou op de jongste lichting aan St-Lukas Brussel afgestudeerde stripmakers, het beeld van ouderen in de strip, een kijk op 60 jaar avonturen van de Rode Ridder, de comeback van de ‘X-Men’, strips op Instagram, de jarige ‘Billie & Bollie’, een stevig dossier over de Italiaanse strip, een interview met Ulli Lust én een daverend katern van en met Serge Baeken. Er is ook nieuw werk van Steven Dupré, Céline Hudréaux, Gwen Stok, Sam Peeters en het debuut van Dieter De Schutter. En nog véél meer.

180 pagina’s leesplezier, vanaf eind oktober overal te verkrijgen.

Wil je het helemaal makkelijk maken? Neem dan een abonnement. Dan valt jouw exemplaar netjes in de bus en mis je geen enkel nummer.

Met een abonnement krijg je bovendien fijne verrassingen. Je leest het goed, verrassingen – meervoud.


Ontdek hier ons onweerstaanbare aanbod Naar de startpagina