Strip Turnhout


Recensie

Muchacho, deel 2 (Lepage)

Samen met de jonge hoofdfiguur Gabriël de la Serna duiken we vanaf plaat één de ondoordringbare Nicaraguaanse jungle in. Wanneer we er samen een dikke tachtig pagina’s later weer uit strompelen, is niets meer als voorheen. Het oerwoud neemt uitsluitend en geeft niks. Een boel onprettige ziektes daargelaten.

Waar auteur Emmanuel Lepage in het eerste deel van ‘Muchacho’ nog vooral het lijden en verzet van de bevolking onder de oppressie van dictator Somoza schetste, overheerst in dit tweede, afsluitende deel de psychologische terreur van een kleine groep mensen onder grote druk. Daaruit blijkt dat niet alleen het grote groene monster van het oerwoud pingpong speelt met je gevoelens en verstand, maar eens te meer dat de ene mens een wolf is voor de ander.

Lepage houdt de hoge grafische kwaliteiten uit deel één hier schijnbaar probleemloos aan. Hij tekent de jungle als een oogverblindend en tegelijk verstikkend geheel, waarin de personages alleen maar eindeloos voor zichzelf uit kunnen vluchten. Ook de verhaallijnen uit het eerste album krijgen hier een mooie afronding. Muchacho is in dat opzicht een historie van zowel moed als teleurstellingen. Als tweeluik staat deze strip als een huis. (HO)


Emmanuel Lepage,
‘Muchacho, deel 2’, Dupuis, 90 blz, € 13,50.
****

14 September 2012, 16:05 admin
Sluit

Stripgids Nummer 5!

Met een dik katern over leven en werk van Charel Cambré, strips uit Tsjechië, welzijn en de dekolonisatie van de strip. En nog véél meer.

180 pagina’s leesplezier, vanaf midden juni overal te verkrijgen.

Wil je het helemaal makkelijk maken? Neem dan een abonnement. Dan valt jouw exemplaar netjes in de bus en mis je geen enkel nummer.

Met een abonnement krijg je bovendien fijne verrassingen. Je leest het goed, verrassingen – meervoud.


Ontdek hier ons onweerstaanbare aanbod Naar de startpagina