Strip Turnhout


Recensie

Waiting for Food 4 (Crumb)

Jarenlang was Robert Crumb de Amerikaanse undergroundtekenaar par excellence. Zijn strips werden verzameld en gebundeld, zelfs zijn schetsboeken werden zowel door het Amerikaanse Fantagraphics als door het Duitse Zweitausendeins op de markt gebracht. En omdat ze voor een deel ander materiaal selecteerden, tastte de verzamelaar in de buidel. Die schetsboeken zijn dan ook iets heel bijzonders. Crumb is niet zomaar een begenadigd tekenaar, hij slaagt er ook als geen ander in om zijn angsten en obsessies een getekende vorm te geven. Het zijn de gedroomde boeken om in te verdwalen, ook al zijn het in wezen niet meer dan verzamelingen losse tekeningen.

Sinds een paar jaar heeft ook de kunstwereld Crumb ontdekt (met tentoonstellingen in de meest vooraanstaande musea van Europa tot gevolg) en is elk tekeningetje dat de man bij mekaar droedelt een fortuin waard. Van underground is plots geen sprake meer. In ‘Waiting for Food 4’ wordt opnieuw werk verzameld dat Crumb in restaurants op placemats bij mekaar kribbelde. Van portretschetsen over zelfportretten tot abstracte figuren, Crumb tekent het allemaal. En steeds met evenveel verve. Opnieuw een heel fijn bladerboek van één van de grootste tekenaars van de twintigste eeuw. (TH)


R. Crumb
‘Waiting for Food 4’, Oog&Blik, geen paginering, €16,90.
***

26 September 2012, 09:47 admin
Sluit

Stripgids Nummer 6!

Met artikels over 20 jaar uitgeverij Bries, de (schrikwekkende) ontlezing bij pubers, de kijk van Zidrou op de jongste lichting aan St-Lukas Brussel afgestudeerde stripmakers, het beeld van ouderen in de strip, een kijk op 60 jaar avonturen van de Rode Ridder, de comeback van de ‘X-Men’, strips op Instagram, de jarige ‘Billie & Bollie’, een stevig dossier over de Italiaanse strip, een interview met Ulli Lust én een daverend katern van en met Serge Baeken. Er is ook nieuw werk van Steven Dupré, Céline Hudréaux, Gwen Stok, Sam Peeters en het debuut van Dieter De Schutter. En nog véél meer.

180 pagina’s leesplezier, vanaf eind oktober overal te verkrijgen.

Wil je het helemaal makkelijk maken? Neem dan een abonnement. Dan valt jouw exemplaar netjes in de bus en mis je geen enkel nummer.

Met een abonnement krijg je bovendien fijne verrassingen. Je leest het goed, verrassingen – meervoud.


Ontdek hier ons onweerstaanbare aanbod Naar de startpagina