Strip Turnhout


Recensie

Arman en Ilva: De perfecte kringloop (van Banda & Thé Tjong-Khing)

“Goeie sciencefiction vertelt meer over vandaag dan over morgen”, vertelde stripmaker Marvano ons ooit tijdens een interview. En als er één reeks is waarop dat zeker van toepassing is, dan is het wel ‘Arman & Ilva’. Een serie verhalen die de later als illustrator van kinderboeken beroemd geworden Thé Tjong-Khing bij de overgang van de jaren ’60 naar de jaren ’70 maakte met de vorig jaar overleden scenarist Lo Hartog van Banda. In Nederland heeft de reeks klassieke status, wat uitgeverij Sherpa deed besluiten om de verhalen voor het eerst in meer dan 25 jaar terug op de markt te brengen in uitermate verzorgde albums.

Verwacht u niet aan verslagen van ruimtereizen, ontmoetingen met vreemdsoortige schepselen of soortgelijke esbattementen. ‘Arman & Ilva’ gaat over mensen. Dat merk je aan de bijzonder zwierige tekeningen van Thé Tjong-Khing, die de personages altijd centraal stellen. Noemenswaardige decors zijn er amper. De twee eerste nu bij Sherpa verschenen albums laten zien dat Van Banda en Khing in de eerste plaats iets te vertellen hadden over de maatschappelijke problemen die op dat moment aan de orde waren. Ze dachten bepaalde maatschappelijke evoluties nét een stapje verder door, en keken vervolgens wat het gevolg voor de twee hoofdpersonages was. Ook vandaag nog is ‘Arman & Ilva’ meer dan zomaar een goed gemaakte strip: het is een reeks die nog steeds iets te vertellen heeft. (TH)


Lo Hartog van Banda & Thé Tjong-Khing,
‘Arman en Ilva: De perfecte kringloop‘, Sherpa, 80 blz., € 19,95.
***


14 September 2012, 15:21 admin
Sluit

Stripgids Nummer 6!

Met artikels over 20 jaar uitgeverij Bries, de (schrikwekkende) ontlezing bij pubers, de kijk van Zidrou op de jongste lichting aan St-Lukas Brussel afgestudeerde stripmakers, het beeld van ouderen in de strip, een kijk op 60 jaar avonturen van de Rode Ridder, de comeback van de ‘X-Men’, strips op Instagram, de jarige ‘Billie & Bollie’, een stevig dossier over de Italiaanse strip, een interview met Ulli Lust én een daverend katern van en met Serge Baeken. Er is ook nieuw werk van Steven Dupré, Céline Hudréaux, Gwen Stok, Sam Peeters en het debuut van Dieter De Schutter. En nog véél meer.

180 pagina’s leesplezier, vanaf eind oktober overal te verkrijgen.

Wil je het helemaal makkelijk maken? Neem dan een abonnement. Dan valt jouw exemplaar netjes in de bus en mis je geen enkel nummer.

Met een abonnement krijg je bovendien fijne verrassingen. Je leest het goed, verrassingen – meervoud.


Ontdek hier ons onweerstaanbare aanbod Naar de startpagina