Strip Turnhout


Recensie

Naruto (Kishimoto)

Eerst was er ‘Dragonball’, een jongensstrip van Akira Toriyama, die – gesteund door de populaire animatieversie op televisie – het eerste grote globale verkoopssucces van de Japanse strip werd, ook in het Nederlands. Daarna kwam ‘Naruto’, dat wereldwijd dezelfde weg lijkt op te gaan. In de Verenigde Staten, Duitsland en Frankrijk stonden de verschillende deeltjes van ‘Naruto’ maanden bovenaan in de hitlijsten van de stripverkoop. In zoverre zelfs dat enkele Franse stripbladen verkoopslijsten gingen publiceren met de vermelding ‘manga niet meegeteld’. Zo kunnen wij het ook, natuurlijk.

Kana probeert het nu met ‘Naruto’ ook in het Nederlands. De ingrediënten van ‘Naruto’ zijn precies dezelfde als die van ‘Dragonball’: moed, vriendschap, avontuur en volharding, allemaal gesitueerd in een kleurrijke jongenswereld. En je moet het de Japanners nageven: ze durven tenminste nog strips maken die zich resoluut tot jongeren richten. Soms vinden wij de impact van de marketingjongens op deze reeksen wat té groot, maar gelezen worden ze wel. (TH)


Masashi Kishimoto,
‘Naruto’, Kana/Dargaud, drie delen verschenen, wisselend aantal pagina’s, € 5,95.
***14 September 2012, 16:47 admin
Sluit

Stripgids Nummer 5!

Met een dik katern over leven en werk van Charel Cambré, strips uit Tsjechië, welzijn en de dekolonisatie van de strip. En nog véél meer.

180 pagina’s leesplezier, vanaf midden juni overal te verkrijgen.

Wil je het helemaal makkelijk maken? Neem dan een abonnement. Dan valt jouw exemplaar netjes in de bus en mis je geen enkel nummer.

Met een abonnement krijg je bovendien fijne verrassingen. Je leest het goed, verrassingen – meervoud.


Ontdek hier ons onweerstaanbare aanbod Naar de startpagina